Éjszakai tárlatvezetések

Nem Ausztriában találták ki, de az osztrákok is vallják: nagyon jó. A múzeumok hosszú éjszakája berlini ötlet,és az első, 1996-os óta ma már 120 városban rendezik meg évről évre – köztük Budapesten is. Ausztriában az ORF a fő szervező: az idén október 2-án 660 múzeum és képtár tartja nyitva kapuit hajnalig.

2010. szeptember 23., 11:18

Aki egy-egy nagyobb kiállítást alaposan meg akar nézni, az azért rendszerint más időpontot választ, illetve ezen az éjszakán nem magukra a kiállított művekre összpontosít. A

múzeumok hosszú éjszakája iinkább azért vonzó, mert a kísérőműsorok érdekességeket tartogatnak, ritka találkozásokat, bepillantást a kulisszák mögé. A kombinált jeggyel (felnőtteknek 13 euró, kedvezmény tanulóknak és nyugdíjasoknak 11 euró, 12 év alatti gyerekeknek ingyenes a belépés). Érdemes a gyűjtőjegy és a kényelmes közlekedés lehetőségét a kisebb múzeumok felkeresésére kihasználni, olyanokéra, amelyekről sokan azelőtt még csak nem is hallottak, vagy soha nem futja rájuk az időből.

Számunkra külön öröm, hogy a programban szerepel például a bécsi Collegium Hungaricum is, mégpedig felettébb izgalmas kiállítással. A pécsi kötődésű igazgató, dr. Méhes Márton most is kihasználja az alkalmat, hogy Európa ez évi Kulturális Fővárosát bemutassa be. Az ottani Janus Pannonius Tudományegyetem Képzőművészeti Mesteriskolájának művész-munkatársainak alkotásaiból rendezett a Ház kiállítást, amelyen ezen az éjszakán a kurátor vezeti végig az érdeklődőket, s jelen lesznek a művészek is.

Fraknó és Kismarton is várja a látogatókat

Szokás szerint a tartományok is csatlakoztak a rendezvényhez. Burgenlandban például a kismartoni

<b>Esterházy Kastély </b>különleges tárlat vezetésre invitál. E szokatlan időpontban nézhető meg a frissen felújított SalaTerranaban a Haydn Explozív kiállítás felújított változata, a palotával szomszédos, egykori kolostorban pedig hajnalig nyitva a Central European Revisited III., amely egyben arról is képet ad, merre tart az Esterházy Magánalapítvány gyűjteménye. Ugyancsak az alapítvány nevéhez fűződik a másik helyszín, Fraknó vára, ahol vezetés révén megismerhetők az ősgaléria kincsei. Természetesen Kismartonban is látogatható éjjel egyig az Esterházy kastély fénypontjai kiállítás.

Picasso kétszer, Frida Kahlo, és más nagyságok

A nagy kiállítások megtekintésével persze a legtöbben nem erre az éjszakára várnak. A választék most az őszi szezon beindulásakor zavarba ejtő. A

Bank Austria Kunstforum, a Freyungon a Berlintől átvett, ott nagy sikert aratott Frieda Kahlo kiállítással tündököl. A 145 képből hatvan önarckép, sok a fotó a családi albumból. A fényképész édesapának köszönhetően a kalandos ám nem túl vidám sorsú mexikói festőnőt gyermekkorában is láthatjuk.

Az

AlbertinaPicassoval csábítja át a közönséget. A cím, „Szabadság és béke” elárulja a tematikát. Négy évvel a késői korszakát bemutató kiállítás után, most a politika áll a középpontban. Aki nem tud eleget Picasso hitvallásáról, életét részletesen megismerheti, nemcsak a leírásokból, hanem a művekből, ahogyan a spanyol diktatúra elleni harca, a kommunizmusba vetett hite művein tükröződik. Ha a leghíresebb, a Guernica nincs is itt Bécsben, a legismertebb, az azóta is nemzetközi szimbólumnak számító békegalamb eredetijét kiállítják. Az anyag egyébként Liverpoolból érkezett és január 16-ig tart nyitva.
A Leopold Múzemnem érte be azzal, hogy a helyére került Wally portréja. Cézanne-Picasso-Gacometti alkotásokat állít ki, a baseli Beyeler alapítvány jóvoltából– egy olyan együttműködés keretében, amit még az idén elhunyt Rudolf Leopold alakított ki a szintén nemrégen meghalt Ernst Beyelerrel, ahogyan ez nagy gyűjtők között szokás. A Leopoldban most bemutatott képeket Ausztriában még soha nem állították ki, de programozható a cserekiállítás sikere is: Basel, az alapítvány impozáns kiállítóterme Klimt és Schiele képeket kapott kölcsön.

A Szépművészeti Múzeumbancsak november 21-ig látható az Aranykor kiállítás, az Amsterdam Museumtól kölcsönkapott holland csoportképekkel. Még egy érdekesség: a hosszú múzeumi éjszaka előtt éppen időben csaknem három évi nagyon gondos felújítás után ismét megnyílt a Képzőművészeti Akadémia képtára, a Schillerplatzon. Hieronymus Bosch, Botticelli, Lukas Cranach, Tizian és Rubens képek láthatók ebben a gyűjteményben,amelyek most a felújítás után végre korszerű, 21. századi körülmények közé kerültek. Eltekintve attól, hogy 1995-ben a világítást korszerűsítették az utolsó nagyobb renoválás óta jó 25 év telt el –szóval ráfért az intézményre a szépítés. Az itt őrzött anyag meg is érdemli ezt. Az egyébként működő egyetem képtárának nyitva tartása a többi állami múzeuméhoz igazodik, vagyis itt hétfő a szünnap, mint a KHM-ben – a Leopoldban kedd, az Albertinában, a Kunstforumban ilyen egyáltalán nincs. Mindenhol van a héten egy nap, amikor este kilencig nyitva tartanak a – minden bővebb információ a honlapokon megtalálható.

A múzeumi éjszakán a hagyománynak megfelelően minden tartományi fővárosokban van egy meghatározott találkozóhely, innen indulnak és ide térnek vissza a kisbuszok. Ez a múzeumokat érintő közlekedés a jegyárban benne van.