Éhbérért, kriminális körülmények között varrják a szerb nők a méregdrága ruhakölteményeket

2017. november 13. 15:48

A német közszolgálati Deutsche Welle összeállítást készített arról, hogy Európa keleti és déli részén, az egykori szocialista országokban a dolgozók teljesen kiszolgáltatottak, és ezzel a munkaadók a maximálisan vissza is élnek. A textilipari dolgozók jogaiért küzdő Clean Clothes Campaign (Tiszta Ruha Kampány) nevű civil szervezet délkelet-európai delegáltja szerint a munkaadók úgy kezelik a szerencsétlen munkásnőket, akár a rabszolgákat.

Szerbiában különösen elkeserítő a helyzet: a nagy munkanélküliség miatt a kiszolgáltatott munkásnők elfogadják a szánalmas béreket, melyekből megélni vagy családot fenntartani nem lehet. 100 ezren vannak ebben a helyzetben, ez Szerbia egyik legfontosabb iparága. Miközben a munkakörülmények kriminálisak, a munkavezetők brutálisak.

Fotó: commons.wikimedia.org

A bérek éhbérek: az összeállításban megszólaló munkásnő egyike 202, a másik 207 eurót keres havonta, miközben egy négyszemélyes családnak hivatalosan 652 euró kell ahhoz, hogy valahogy eléldegéljen.

A Benetton, az Esprit, a Prada, a Versace vagy a Louis Vuitton nem szívesen vallja be, hogy kelet-európai munkahelyeken készülnek a méregdrága ruhák. Ezért ügyesen ráírják, hogy Made in Europe, hiszen a vásárlókat nemigen érdekli, hogy a ruhaköltemények hol és milyen körülmények között készülnek, így a gazdag Európa közvetlen szomszédságában állíthat elő a gyalázatosan rosszul fizetett munkaerő mesés ruhaneműket.