Egyre több orosz nő szül amerikai állampolgárságú gyereket

2018. január 11. 16:43 - szerző: 168 Óra

Egyre több orosz nő megy az Egyesült Államokba szülni az NBC News szerint. Az ott született gyerekük ugyanis amerikai állampolgárként amerikai útlevelet kap, legálisan élhet, dolgozhat az országban, részesül a szociális juttatásokból, és 21 éves kora után támogathatja szüleit, hogy zöld kártyát kapjanak.

Az Egyesült Államokban a gyakorlat megítélése meglehetősen ellentmondásos, noha teljesen legális. Az Alkotmány szerint ugyanis mindenki, aki az Egyesült Államok területén születik, automatikusan amerikai állampolgárnak számít.

Mi vagyunk az egyetlen olyan hely, ami elég hülye ahhoz, hogy ezt megengedje – mondta Donald Trump.

Még elnökjelöltként Trump amellett kampányolt, hogy meg kell szüntetni a születés helyszíne jogán járó állampolgárságot, mert még mindig ez a legvonzóbb ok az illegális bevándorlók részére.

Érdekes módon a szülés előtt álló orosz nők többsége a Trump Palota nevű épületben száll meg. Orosz ügynökségek is ajánlják az épületet a nőknek, akik akár orvosi ellátást is igénybe vehetnek a több százezer dolláros szállásdíjért cserébe. 

A hírportál megkereste a Miami Mama nevű ügynökséget, ami orosz nőknek segít az állampolgárság megszerzésében. Évente körülbelül száz orosz nőt utaztatnak az Államokba. Azt tanácsolják ügyfeleiknek, hogy amikor vízumot igényelnek, a teljes igazságot mondják, és ne titkolják terhességüket.

Az egyik nő azzal magyarázza, hogy gyermekének a lehető legjobbat akarja adni, amit az amerikai állampolgárságban lát. Oroszországba visszatérve egyfajta státusz-szimbólumnak is számít az amerikai útlevél. 

– Nem veszek el semmit Amerikától. És ha megtehetem, hogy itt költsem el a pénzemet, akkor miért ne tegyem? –mondja a nő arra, hogy sok amerikai nem tartja helyesnek a gyakorlatot.

A riporter szerint nincs annak jele, hogy Trump cégbirodalma profitálna a terhes orosz nők kiutaztatásából. A portál érdeklődött a Fehér Háznál és Trump cégénél is, de egyelőre nem kaptak választ kérdéseikre.