Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Jeremy Corbyn: Ha a Munkáspárt győz, jön az új népszavazás a Brexitről

2019. október 31. 21:09 - szerző: MTI

A Munkáspárt kormányra kerülése esetén népszavazást írna ki a brit EU-tagságról, azzal a választási lehetőséggel, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja - mondta csütörtökön Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője. Corbyn a párt Londonban rendezett választási kampánynyitó rendezvényén felszólalva kilátásba helyezte az elmúlt évtizedekben privatizált országos infrastrukturális hálózatok, köztük a vasút és a vízközművek köztulajdonba vételét is. Miután a konzervatív párti kormányok a Brexit-folyamat eddigi három évében kudarcot vallottak, a megosztottság és a kudarc e három hosszú éve után ki kell venni a döntést a politikusok kezéből, és a népre kell bízni a végső szó kimondását – mondta.

Brit választások Jeremy Corbyn
Fotó: MTI / EPA

Ha a párt a december 12-re kiírt előrehozott parlamenti választáson kormányra kerül, tárgyalásokat kezdeményez az EU-val a jövőbeni kapcsolatrendszerről, hat hónapon belül rendezi a Brexit kérdését, és utána a választókra bízná annak eldöntését, hogy Nagy-Britannia egy ésszerű megállapodás alapján kilépjen-e az EU-ból, vagy maradjon a tagja. A maradás lehetőségének említését a dél-londoni Battersea városrészben tartott kampánynyitó gyűlés hallgatósága óriási ovációval fogadta. Ebben a választókörzetben a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson a választók 77 százaléka a maradásra voksolt. Országos átlagban a referendum résztvevőinek szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre szavazott.

Corbyn a csütörtöki kampányrendezvényen hangsúlyozta: bárhogy döntsön a nép a brit EU-tagság kérdésében, azt a munkáspárti kormány végrehajtja. A Munkáspárt vezetője nem először veti fel a Brexit-megállapodás újratárgyalásának és az újabb EU-népszavazás meghirdetésének lehetőségét. Nemrégiben, még az előrehozott választások kiírása előtt egy pártrendezvényen kijelentette: kormányzásának első három hónapjában a Munkáspárt ésszerű egyezségre jut az EU-val a Brexit feltételeiről. Nagy-Britannia ennek alapján új vámuniós viszonyrendszert alakítana ki az EU-val és szoros kapcsolatban maradna az unió egységes belső piacával is.

Megválasztása után hat hónappal a munkáspárti kormány ezt a megállapodást népszavazásra bocsátja, és a szavazólapon szerepel majd az a választási lehetőség is, hogy Nagy-Britannia bennmaradjon az Európai Unióban - mondta a három héttel ezelőtti rendezvényen is a Munkáspárt vezetője.

A konzervatív párti kormány az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is ki akar lépni, mivel nem kívánja teljesíteni azokat a feltételeket - mindenekelőtt a Brexit után érkező külföldi EU-munkavállalók további szabad letelepedésének kötelmét -, amelyek ezekhez az integrációs szerveződésekhez elválaszthatatlanul kötődnek.  Boris Johnson miniszterelnök emellett az újabb EU-népszavazás kiírásától is mereven elzárkózik. A második referendum lehetőségét Johnson elődje, Theresa May is kizárta. Brüsszel viszont a kilépési megállapodás ismételt újratárgyalásától zárkózik el kategorikusan.

A népszavazás ügyében a Munkáspárt is megosztott. A párt árnyékkormányának több magas rangú tagja szerint a Munkáspártnak egyértelműen, bármiféle új Brexit-megállapodástól függetlenül el kell köteleznie magát arra, hogy a brit EU-tagság fenntartása mellett fog kampányolni.