Egekig magasztalta Orbán Viktort Boris Johnson embere, azonnal bukta a tanácsadói posztját

2020. január 7. 08:16 - szerző: Kárpáti János

A brit Munkáspárt szerint „megvetésre méltóak” Boris Johnson egyik munkatársának Orbán Viktort dicsérő kijelentései – írja a londoni Financial Times. Tim Montgomerie, aki a 2018 decemberi brit parlamenti választásig Boris Johnsonnak, a választást megnyerő konzervatív miniszterelnöknek a tanácsadója volt a társadalmi igazságosság kérdéseiben, december 17-én Budapesten, a Danube Institute nevű jobboldali elemző műhely rendezvényén – amelyen az öt nappal korábban tartott választás kimenetelét értékelték – méltatta azt, hogy Magyarország „érdekesen gondolkodik” a „liberalizmus határairól”, és

azt mondta, Boris Johnson „különleges kapcsolatot” akar kialakítani Orbán Viktor magyar kormányfővel,

akivel közösek a nézeteik. A budapesti rendezvényről a szervezők által készített – és az internetre feltett - videófelvételt a BuzzFeed News észlelte és repítette világgá a hírét. Azon Tim Montgomerie – aki korábban újságíró volt, és 2019 szeptemberben került a Downing Street 10. alatti miniszterelnöki kabinetirodára – , azt állította, hogy Orbán ugyanazt a „népi” (popular) felfogást képviseli mint Boris Johnson és Donald Trump vagy éppen Nigel Farage, a Brexit párt vezetője. 

A Financial Times megjegyzi, hogy Orbán Viktort azért bírálják uniós vezetők, mert korlátozza a bíróságok és a média függetlenségét, továbbá „muszlim invázióról” beszél, a migrációt „mérgezőnek” nevezi, illetve az antiszemitizmus vádját is magára vonta. 

Brexit - EU-csúcs
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Tim Montgomerie szerint Magyarországon rengeteg érdekes dolog hangzik el a liberalizmus határait illetően. A Financial Times cikkében a következő idézet olvasható tőle: „Azt hiszem, ez még mindig összeegyeztethető a hagyományos konzervativizmussal, azt hiszem, még mindig az a párt vagyunk, amely hisz az egyénben, de ez az individuum-felfogásnak egy magasabb szintje. Ez arról szól, hogy az egyén prosperálását segítik a jó közszolgáltatások, segíti az erős család, az erős közösség, a nemzet, amely inkább tartja prioritásnak ezt az egyént, mint talán egy kívülről érkezett migránst”. Szerinte Orbán Viktor és a Fidesz leszögezte, hogy a nemzet a fontos, és hogy a globalizáció gyakran fenyegetést jelent a nemzetre nézve. Úgy vélekedett, nem teszik fel elég gyakran azt a kérdést, hogy miért szavaznak az emberek Borisra, Viktorra, Nigelre és Donaldra. 

Miután a volt miniszterelnöki tanácsadó Budapesten tett kijelentései ismertté váltak, ő maga elzárkózott az újabb nyilatkozattól. Boris Johnson miniszterelnök szóvivője azonban a Financial Times szerint hangsúlyozta, hogy Tim Montgomerie a választás után nem tért vissza a különleges tanácsadói szerepkörbe.

Minden különleges tanácsadónak tartania kell magát egy bizonyos magatartási előíráshoz. A választás alatt valamennyien lemondanak tisztségükről, és Tim Montgomerie nem tért vissza a választás után

– fogalmazott a szóvivő. Boris Johnson csapata nem zárta ki annak az eshetőségét, hogy Tim Montgomerie ismét ellásson valamilyen tanácsadói feladatkört, ám kijelentéseit az ellenzéki Munkáspárt elítélte – írja a Financial Times. Jon Trickett, a munkáspárti árnyékkormányának kabinethivatali vezetője kijelentette: a tanácsadó szavai „megvetést érdemelnek”. Elfogadhatatlan a hízelgés az olyan kormánynak, amely antiszemita és iszlámgyűlölő retorikába süllyed, támadja a migránsokat és a menekülteket, aláássa az igazságszolgáltatás és a média függetlenségét – tette hozzá.