„Egy vállalhatatlan figura milliárdokért hazudozik Magyarországról Amerikában”

2015. szeptember 28. 16:44

Az Együtt azt követeli, hogy a magyar kormány mondja föl a Connie Mack cégeivel közvetlenül, és a Századvég fideszes pénzmosodán keresztül megkötött, 1,4 milliárd forintos lobbiszerződéseket. Az Együtt szerint a nemzeti érdekkel ellentétes az, hogy egy vállalhatatlan figura milliárdokért hazudozzon Magyarországról Amerikában

Connie Mack 2005-2013 között volt az amerikai szövetségi k épviselőháznak tagja republikánus színekben. Wikipédia-adatlapja szerint öt lobbicéggel is együtt dolgozik, és már az adatlap első bekezdésében olvasható, hogy Orbán Viktort „képviseli” az Egyesült Államokban. Politikus-dinasztia sarja, édesapja képviselőházi és szenátusi képviselő is volt.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda szeptember 15-én jelentette be, hogy Magyarország amerikai „szószólójává” nevezték ki és az ország érdekeinek egyesült államokbeli képviseletében való részvételre kérték fel a volt republikánus képviselőt. Connie Macki 1,4 milliárdot kap lobbitevékenységéért, új angol nyelvű honlapján és televíziós szerepléseiben olyan kijelentésekkel él, miszerint Magyarország a terjeszkedő Oroszországot akarja féken tartani, elkötelezett a tolerancia és a szabadpiaci kapitalizmus iránt, menekültügyben pedig az bizonyítja humánusságát, hogy a Keleti pályaudvarnál halmokban állnak az adományok, és aktivisták serege segít azokat szétosztani – írja az  Index.

A portál szerint Mack és a magyar kormány között Arthur J. Finkelstein amerikai kampányguru az összekötő kapocs, Finkelstein ugyanis nem csak Orbán Viktor egyik legbefolyásosabb tanácsadója, de ő vitte Mack 2012-es sikertelen szenátusi kampányát is.

Az Együtt már májusban is azt követelte, hogy mondják föl ezeket a másfélmilliárd forintos lobbiszerződéseket Vlagyimir Putyin elkötelezett amerikai híveivel Dana Rohrbacherrel és Connie Mackkel. Az ellenzéki párt továbbra is vállalhatatlannak tartja olyanok megbízását, akiket az amerikai kongresszusban is vállalhatatlannak tartanak. Ez az ügy bűzlik a korrupciótól, hiszen a Századvégen keresztül Habony Árpád cégtársa, Connie Mack egykori floridai republikánus képviselő gazdagodik rajta – írja közleményében az Együtt, hozzátéve, hogy a Mackék által létrehozott online felületeken, és Mack televíziós szerepléseiben hajmeresztő hazugságokat terjesztenek. Az Együtt szerint káros és a nemzeti érdekkel ellentétes az, hogy egy vállalhatatlan figura milliárdokért hazudozzon Magyarországról Amerikában.

Az Együtt követeli, hogy a kormány mondja föl ezeket a szerződéseket, mivel a nemzeti érdekkel ellentétesen költik el a magyar polgárok pénzét. Nem lobbi-szervezeteknek kell átláthatatlan módon közpénzeket juttatni, hanem a magyar politikát kéne alapvetően megváltoztatni.