Egy ügyvéd és egy fedett akciókkal dolgozó magánnyomozó állhat a Strache-videó mögött

2019. május 22., 11:55

Szerző:

Egy osztrák ügyvéd és egy német magánnyomozó koordinálhatta azt az akciót, amelynek köszönhetően rögzíteni tudták a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár ibizai nyaralásán készült felvételeket, amelyen korrupt megállapodást köt egy magát orosz kormányközeli milliárdosnak kiadó nővel - írja a Die Presse nyomán az Index.

Részlet a titokban rögzített ibizai videóból, a kanapén Heinz-Christian Strache
Fotó: Spiegel Online

A feltárt történet szerint az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egykori frakcióvezetője, Johann Gudenus szerette volna eladni családi erdő és földterületeit, egy ismerőse pedig egy bécsi ügyvédet ajánlott, aki kellő tőkével rendelkező kapcsolatokkal rendelkezik. Az ügyvéddel való első, 2017-es találkozás alkalmával már lehetséges vevőként beszéltek Gudenusnak egy lett állampolgárságú, de orosz származású nőről, Aljona Makarováról - ez később kiderült, hogy álnév volt. A következő találkozón már a nő is ott volt, ekkor került szóba, hogy

épp akkor tervez a nő Ibizára utazni, amikor Gudenus és Strache is ott fog nyaralni. Megbeszélték a 2017-es közös nyaralásos találkozót.

Az utolsó bécsi találkozón már ott volt a magát müncheni magánnyomozóként bemutató, Julian Thaler álnevet használó férfi is. A Die Presse szerint a férfi valóban magánnyomozó, a cégük pedig fedett akciókkal buktat le bűncselekményeket, de valódi nevét nem árulták el. A cég azonban 2018 év vége óta nem elérhető.

A kérdés továbbra is az, hogy miért vártak másfél évet az Ibizán készült felvételek nyilvánosságra hozásával. Az osztrák lap szerint lehetséges, hogy az akció költségei elszálltak, így az eredeti finanszírozónak nem adták át az anyagot, később pedig olyat kerestek, aki fizetne a felvételekért. Az is lehet, hogy a korábbi osztrák választásokra valamilyen okból mégsem akarták nyilvánosságra hozni a megrendelők a felvételt.

A felvételeket bemutató Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung sem nyilatkozott arról, hogy a márciusban megkapott felvételekért fizettek volna.

Az FPÖ igyekszik azt sulykolni a nyilvánosságban, hogy a felvételeket illegálisan rögzítették – ez igaz lehet, de a közérdek az ilyen korrupciós esetekben magasabb rendű szokott lenni a bíróságon. A narratívájuk része, hogy a megrendelő a jelenleg ellenzéki osztrák szociáldemokraták, akik alkalmaztak már szerintük lejárató módszereket politikai ellenfeleikkel szemben.

A Strache-botrány
Az Osztrák Szabadságpártot is vezető Heinz-Christian Strache alkancellár múlt hét pénteken kényszerült lemondásra, miután a német sajtó bemutatta, hogy egy magát orosz származású milliárdosnak feltüntető illetővel egyeztetett. Strache azt ígérte, hogy zsíros közbeszerzésekhez juttatja az orosz nő érdekeltségeit, amennyiben az megvásárolja és az FPÖ szolgálatába állítja a legolvasottabb osztrák lapot, a Kronen Zeitungot. A találkozón Strache a politikai szövetségesére, Orbán Viktorra hivatkozva azt mondta, hogy olyan médiaviszonyokat szeretne kialakítani, mint amilyet a fideszes magyar miniszterelnök is kialakított Magyarországon.

A botrány kormányválságot idézett elő Ausztriában. Felbomlott az FPÖ és az Osztrák Néppárt (ÖVP) koalíciója, szeptemberben előrehozott választásokat tartanak. Sebastian Kurz kancellár (ÖVP) május utolsó hetében bizalmatlansági indítvánnyal néz szembe.