Egy magyar tisztségviselő megkérdezte a német politikustól, hogy Soros Györgytől kapja-e a pénzét, válaszul megmutatták neki, hol van a kijárat

2019. március 19. 17:56 - szerző: Ágoston Zoltán

Az Európai Néppárt küldöttgyűlése holnap, március 20-án szerdán szavaz arról, kizárják-e a Fideszt a konzervatív pártcsaládból az Orbán-kormány EU-ellenes plakátkampánya miatt. Ezt a szükségesné majdnem kétszer több, 13 tagpárt kezdeményezte már, a hvg.hu pedig megkérdezte a Németországban kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) magyarországi ügyekkel foglalkozó jelentéstevőjét, Bundestag külügyi bizottságának tagját Andreas Nicket a helyzetről. A politikus azt mondta, a Fidesz minden jel szerint a szakításra játszik, és mintha könyörögne azért, hogy kizárják. Mesélt arról is, hogy amikor egyszer védelmébe vette a CEU-t, egy magyar tisztségviselő elkezdte arról faggatni, hogy ő is Soros Györgytől kapja-e a pénzét.

– Megmutattam neki, merre van a kijárat

– intézte el a Andreas Nick a kérdést. 

Andreas Nick
Fotó: Konrad Adenauer Stiftung

A CEU helyzetének a rendezése, a budapesti maradás biztosítása szerepelt a három feltétel között, amelyet Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje adott Orbán Viktornak ahhoz, hogy a Fideszt ne zárják ki a konzervatív pártcsaládból. Szerdán erről titkos szavazással döntenek. A 262 küldött fele és még egy szavazat kell az érvényes döntéshez. Minden tagpárt két szavazattal bír, de a nagyobbaknak akár tíznél is több lehet, mert a pártcsaládban, az Európai Parlamentben illetve az Európai Bizottságban viselt tisztség plusz szavazatot ér.