Egy kétgyermekes családapa nem hagyta, hogy az öngyilkos merénylő bemenjen a templomba

2019. április 25., 13:04

Szerző:

Hősként ünneplik Srí Lankán Ramesh Rajut, aki húsvét vasárnap a Batticaloában lévő Zion-templom előtt útját állta egy öngyilkos merénylőnek, és nem hagyta, hogy az épületben, a misére összegyűlt hívők között robbantsa fel magát – derül ki a BBC cikkéből.

A brit közszolgálati csatornának a negyvenéves férfi özvegye mesélte el, hogy a két gyermekükkel éppen megérkeztek a templomba, amikor az épület előtt a férjének a bejárat előtt feltűnt egy férfi, egy magányosan álló alak. Gyanújukat az keltette fel, hogy a misére érkezőktől eltérően a férfi nem ünneplőben jelent meg, senkivel nem akart szóba állni, viszont hatalmas hátizsákot viselt. Amikor Ramesh Raju odament hozzá, és kérdőre vonta, a férfi azt hazudta, hogy a hátizsákjában csak egy kamera van, amellyel felvételt akar készíteni a miséről. Ebből hatalmas vita lett, a kétgyermekes családapa ugyanis nem hagyta, hogy a férfi bemenjen a templomba, és ragaszkodott ahhoz, hogy felvétel készítéséhez hatósági engedély kell. Családja – a felesége, Chrishanthini, a 14 éves lányuk, Rukshika, és a fiuk, a 12 éves Niruban – a vitát megunva bement a templomba, és alighanem ez volt az, ami megmentette az életüket, az öngyilkos merénylő ugyanis néhány pillanattal később a felrobbantotta magát az épület előtt. Huszonnyolc embert rántott magával a halálba, közülük tizenketten a szünidejüket töltő gyermekek voltak. 

Merényletek Srí Lankán A korábbi merényletsorozat egyik célpontja, a Zion-templom Batticaloában
Fotó: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

Ramesh Raju azonnal szörnyethalt, amikor a vele szemben álló férfi működésbe hozta a hátizsákjában lévő pokolgépet. Holttestét azon a helyen találták meg, ahol a családja elvált tőle. Hétfőn temették el, a gyászszertartáson több rendőr is megjelent fejet hajtani a tiszteletére.

Az összesen nyolc helyszínen végrehajtott Srí Lanka-i merényletsorozat halálos áldozatainak a száma 359-nél tart. És kiderült, hogy a szigetország hírszerzése tudott a készülő támadásról, de visszatartotta a róla szóló információkat.A terror miatt Maitripala Siserena elnök lemondásra szólította fel a védelmi minisztert és az országos rendőrfőkapitányt is.