Egy éve tervezhette a vérengzést a müncheni támadó

Több lelki betegségben szenvedett és gyógyszeres kezelés alatt állt a müncheni lövöldözés elkövetője – jelentette vasárnap a Süddeutsche Zeitung című német lap a hírportálján. A 18 éves német-iráni kettős állampolgárt depresszió, figyelemzavar és szociofóbia miatt kezelték, és tavaly két hónapig egy müncheni klinika pszichiátriai osztályán feküdt. Közben az is kiderült, hogy egy évig tervezhette a vérengzést.

2016. július 24., 15:59

A Süddeutsche Zeitung szerint mindemellett a kilenc halálos áldozatot követelő támadás

elkövetőjét– aki a lövöldözés végén magával is végzett – erősebben foglalkoztatta az ámokfutás témája, mint ahogy azt a nyomozás kezdetén feltételezték.

Kiderült, hogy felkereste a Baden-Württemberg tartományi Winnendent, ahol 2009-ben egy 17 éves középiskolás lemészárolta kilenc diáktársát és három tanárát, majd iskolája közelében agyonlőtt három járókelőt, és végzett magával.

Egy magyar állampolgár is van a müncheni áldozatok között

Szombaton a bajor rendőrség írásban is megerősítette, hogy egy magyar állampolgár, egy 2001-ben született fiú is az áldozatok között volt: a fiú mintegy tíz éve Münchenben élt, és ott is járt iskolába, mondta Szijjártó Péter vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A külügyminiszter hozzátette, a rokonság, a család egy része Magyarországon él, ők szombaton már megérkeztek a német nagyvárosba, és a családtagok közül néhányan részt vettek a holttest azonosításában is. A család akarata szerint a fiút Magyarországon temetik el, az ehhez szükséges adminisztratív lépések intézésében a müncheni főkonzulátus munkatársai segítenek, a családdal közvetlen kapcsolatban állnak.

Breivik kiáltványát olvasta

A müncheni lövöldözés elkövetőjét Winnenden mellett nagyon érdekelte a norvég Anders Behring Breivik ámokfutása – a 77 halálos áldozatot követelő utoyai mészárlás és oslói pokolgépes robbantás – is, amely napra pontosan öt évvel a bajor tartományi fővárosban pénteken elkövetett bűncselekménye előtt történt.

Érdeklődését jelzi a többi között, hogy számítógépén tárolta Anders Behring Breivik 1500 oldalas kiáltványát, amelyet a norvég ámokfutó röviddel a vérengzés előtt tett fel az internetre – írja az MTI.

Az interneten vásárolta a fegyvert

A Süddeutsche Zeitung szerint a müncheni lövöldözés elkövetője fegyverét az internet darknet néven ismert részén szerezte be, amelyet a névtelenséget biztosító speciális technológia miatt főleg bűnözők használnak.

Egy úgynevezett reparált színházi fegyvert szerzett, vagyis színpadi kelléknek használt, lövedék kilövésére alkalmatlanná tett fegyverből használható lőfegyverré visszaalakított fegyvert.

A lövöldözés helyszínén 58 lövedékhüvelyt találtak, egy kivételével a tettes fegyveréből származnak – írta a Süddeutsche Zeitung.

Előzőleg a müncheni rendőrség közölte, hogy egy civil ruhás rendőr tüzelt a lövöldözőre, de nem találta el.

Egy éve tervezhette a vérengzést

Az elkövető valószínűleg már egy éve tervezte a vérengzést, és megfogalmazott maga is egy kiáltványt, a szöveg elemzése még nem ért véget – közölték a nyomozás vezetői vasárnap a bajor tartományi fővárosban.

Egyelőre nem tudni, hogy miért éppen München északi részén, az Olympia bevásárlóközponttal szemben lévő gyorsétteremben kezdett lövöldözni, de az biztosnak tűnik, hogy áldozatait nem célzottan választotta ki.

A környék lakossági összetételéből is adódik, hogy a gyorsétteremben mindig vannak “migránsgyerekek” – mondta Robert Heinberger, az LKA vezetője.

Az elkövető 9 embert lőtt agyon, többnyire kiskorúakat, köztük egy 15 éves magyar fiút. A lövöldözés után végzett magával.