Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Egy amerikai jelentés is elismeri, irtják a törökök kurdokat Szíriában

2019. november 8. 11:35 - szerző: 168 Óra/MTI

Ankara etnikai tisztogatást hajt végre Szíriában - figyelmeztetett jelentésében William Roebuck, akit az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump bízott meg az Iszlám Állam terrorszervezet ellen küzdő nemzetközi koalíciós szervezet különleges nagykövetének. A The New York Times által közölt részletek szerint Roebuck azt állítja,

Törökország és szövetségesei szíriai offenzíváját "nem lehet másként meghatározni, mint háborús bűnnek vagy etnikai tisztogatásnak".

Az amerikai különmegbízott helyettese bírálta az amerikai kormányzat politikáját, amely szerinte nem tesz erőfeszítéseket a szíriai török offenzíva megakadályozására vagy legalábbis féken tartására. "Ha egyszer majd megírják a diplomácia történetét, akkor felteszik majd a kérdést: mi történt itt, és a felelősök miért nem tettek többet ennek megakadályozására vagy legalábbis miért nem nyilvánították ki határozottabban a véleményüket Törökországnak" - idézte a The New York Times a jelentésben foglaltakat.

A török offenzíva azt követően indult meg, hogy Trump váratlanul ígértet tett Erdogannak a kurdokkal szövetséges amerikai csapatok kivonására Észak-Szíriából.

Török offenzíva A török tüzérség lövedéke becsapódik a szíriai Rász el-Ajnban 2019. október 15-én
Fotó: Lefterisz Pitarakisz

A lap megkeresésére az amerikai külügyminisztérium nem reagált arra, hogy igazak-e a jelentésben foglaltak. Morgan Ortagus külügyi szóvivő azt közölte: "egyértelműen leszögeztük, hogy határozottan ellenezzük Erdogan elnök azon döntését, hogy szíriai területre lép, és a magunk részéről, a katonai konfrontációt leszámítva, mindent megtettünk a történtek elkerülésére".

Ortagus hozzátette, hogy az Egyesült Államok "komolyan vette azokat a jelzéseket, melyek szerint a törököknek és a támogatásukat élvező harcosoknak túlkapásaik voltak, civileket gyilkoltak meg". Ezeket a kérdéseket a szóvivőnő szerint Washington a legfelsőbb szinteken vetette fel Törökországnak. Emlékezetes, hogy Donlad Trump azt írta levelében Erdogannak, hogy "ne legyen bolond", a levelet viszont a török elnök a kukába dobta.

A török elnöki hivatal csütörtökön bejelentette, hogy az államfő, Recep Tayyip Erdogan november 13-án Washingtonban találkozik Donald Trump amerikai elnökkel. Erdogan Trump meghívására látogat a Fehér Házba.