Bejelentést tettek a megszorításokról, a kormánynak is menekülnie kellett a tüntetők elől

2019. október 10., 06:23

Szerző:

A korábbiaknál is hevesebb zavargások voltak szerdán Ecuadorban a kormány megszorító intézkedései ellen. A fővárosban, Quitóban az üres kormányzati épületek környékén több ezer erőszakos tüntető kövekkel dobálta a rohamrendőröket, akik viszont könnygázzal próbálták meg szétoszlatni a tömeget. A randalírozók megpróbáltak eljutni a kormány székházához, a Carondelet-palotához, de nem sikerült nekik, mert azt a rendőrség nagy erőkkel védi. A vöröskereszt bejelentette, hogy a veszélyes körzetekben felfüggeszti a mentőszolgáltatást. A napokban több mentőorvost és ápolót is támadás ért.

Tüntetés Ecuadorban
Fotó: MTI/AP/Fernando Vergara

A fővárosinál békésebb, de szintén több ezer fős tüntetés volt Guayaquil tengerparti városban.

Lenín Moreno elnök és kormánya szerdán visszaköltözött Quitóba, mindössze egy napig volt a székhelyük Guayaquilben. A vezetés az egyre erőszakosabbá váló tüntetések miatt menekült a tengerparti városba. Az elnök szerdán közölte, hogy tárgyal az elégedetlenkedőkkel, de miután több csoportra oszlanak, ez nem könnyű. A politikai válság egyelőre szemmel láthatóan nem csillapodik.

Kedd este Lenin Moreno éjszakai kijárási tilalmat rendelt el azokban a kerületekben szerte az országban, amelyek stratégiai jelentőségűek, miután kormányellenes tüntetők rövid időre behatoltak a törvényhozás - akkor már üres - épületébe is. Az éjszakai kijárási tilalom párhuzamosan van érvényben a múlt héten kihirdetett 30 napos szükségállapottal.

A politikai válság a múlt héten kezdődött Ecuadorban annak hatására, hogy a kormány egy sor megszorító intézkedést jelentett be, köztük az üzemanyagár-támogatás megszüntetését.

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.