Ecuador az Interpollal akarja köröztetni a korrupció miatt elítélt volt elnököt

2020. szeptember 25., 06:01

Szerző:

Ecuador az Interpollal akarja köröztetni a Belgiumban tartózkodó, korrupció miatt elítélt Rafael Correa Delgado volt államfőt, de a nemzetközi rendőrszervezet eddig nem mutatott hajlandóságot arra, hogy az ügyben együttműködjön a latin-amerikai országgal.

María Paula Romo ecuadori belügyminiszter csütörtökön a Teleamazonas tévének nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy immár végrehajtandó, jogerős ítélet van érvényben Correa ellen, azért az Interpolnak úgynevezett "vörös értesítést" kell kiadnia a tagországainak.

A "vörös értesítéssel" (red notice) a lyoni székhelyű nemzetközi szervezet arra szólítja tagországait, hogy találják meg és átmenetileg vegyék őrizetbe az illetőt. A körözött személy a tagállamok kérésére felkerül az Interpol legmagasabb szintű, vörös körözési listájára, de a szervezet meg is tagadhatja a kérést, amennyiben alapszabályával ellentétesnek találja. A "vörös értesítés" nem egyenlő a nemzetközi elfogatóparanccsal.

Az Interpol eddig nem volt hajlandó együttműködni Ecuadorral az ügyben. A volt államfő ugyanis azt állítja, hogy politikai üldöztetés áldozata saját hazájában.

Egy ecuadori bíróság áprilisban távollétében nyolc év börtönre ítélt az elnöki hivatalt 2007 és 2017 között betöltő, jelenleg Belgiumban élő Correát, és szintén szabadságvesztéssel sújtotta egykori alelnökét, Jorge Glast, valamint az ügy 15 másik vádlottját. A vádirat szerint Correa korrupciós hálózatot működtetett, amely több mint 7,5 millió dollárnak (2,3 milliárd forint) megfelelő kenőpénzt fogadott el választási kampányok finanszírozására különböző vállalkozásoktól állami megbízásokért cserébe. A fellebbviteli bíróság három héttel ezelőtt helybenhagyta az ítéletet, szerdán pedig elfogató parancsot adtak ki az elítéltek ellen Ecuadorban.

Az 56 éves exelnök nemrég bejelentette, hogy a baloldali Andrés Arauz elnökjelölt oldalán indulna a választáson. A jogerős ítélet után azonban Correa 25 évig nem tölthet be közhivatalt. Correa szerinte az ítélettel akarják kizárni őt a jelöltek sorából.

(MTI)