Duterte szerint ideje lenne megölni a drogcsempészeket

A Fülöp-szigeteki vámosok új fegyvereket kaptak, az államfő nem érti, miért nem használják.

2020. szeptember 1., 17:58

Szerző:

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök utasította a vámosok vezetőjét, hogy lőjék le a drogcsempészeket. Duterte a televízióban közvetített kormányülésen szólította fel Rey Leonardo Guerrerót. A nyugalmazott tábornok és egykori vezérkari főnök nem volt jelen a tanácskozáson.

Duterte szerint a nap folyamán találkozott vele és két másik tisztségviselővel az elnöki palotában.

"A kábítószer még mindig áramlik az országba a vámon keresztül" - mondta Duterte. Az elnök azt mondta, jóváhagyta Guerrero korábbi kérését fegyverek beszerzésére.

"Rábólintottam a fegyverek beszerzésére és eddig még senkit sem öltetek meg? Azt mondtam neki, hogy szedjék össze magukat" - mondta az elnök.

Duterte 2016-ban könyörtelen harcot hirdetett a lázadók és a drogkereskedők ellen. Az illegális drogkereskedelem elleni hadjáratban legalább 5700 - főleg szegény rétegekből származó - gyanúsított vesztette életét eddig.

Az elnök tagadja a jogvédők vádjait, hogy a biztonsági erők az engedélyével gyilkolhatnak, ám többször halállal fenyegette a drogkereskedőket. Az elnök és a rendvédelmi szervek azt állítják, hogy a műveletekben megölt gyanúsítottak ellenállást tanúsítottak, és veszélyeztették a rendőrök életét.

Duterte 2018-ban helyezte katonai ellenőrzés alá a korrupció mételyezte vámhatóságot, miután két nagyobb drogszállítmány bejutott Manilába.