Duterte azzal dicsekszik, hogy már 16 éves korában elvetemült gyilkos volt

2017. november 10., 18:58

Szerző:

„Tinédzserként rendszeresen kerültem börtönbe. Sok verekedési ügyem volt. Tizenhat évesen embert is öltem. Egy igazi embert, egy verekedés, egy késelés során. És az csak egy pillantásért volt. Most még inkább így lenne, mivel elnök vagyok" – dicsekedett Rodrigo Duterte az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának otthont adó vietnami Danangban az övéi körében – írja a 24.hu.

Fotó: Wikimedia/Al Alcain

A Fülöp-szigetek enyhén szólva is különös megnylivánulásairól hírhedt elnöke ugyanott vehemensen védelmezte a Fülöp-szigeteken folytatott kábítószer-ellenes harcát, és azzal fenyegetőzött, hogy „felpofozza” Agnes Callamard ENSZ-jelentéstevőt, aki nem átall a délkelet-ázsiai országban elkövetett, kábítószerrel kapcsolatos gyilkosságok ügyében vizsgálódni.

Duterte korábban is büszkélkedett az általa elkövetett különböző erőszakos cselekményekkel. Davao város polgármestereként állítása szerint személyesen lőtt agyon több bűnözőt. Arról is beszélt korábban, hogy diákként egy iskolatársára is rálőtt. Számos nyugati ország és jogvédő bírálta a Fülöp-szigeteki elnököt drogellenes kampánya miatt, amelyben a rendőrök csaknem 4 ezer embert – kábítószerárusokat és feltételezett fogyasztókat – öltek meg.

A Fülöp-szigeteki zsarnok egyike azoknak a nyugati civilizáció számára tökéletesen vállalhatatlan napkeleti despotáknak, akikre a a magyar diplomácia valami oknál fogva különös rokonszenvvel tekint. Dutertét maga Szijjártó Péter is felkereste májusban, s ha már ott volt, hamar fel is kínált országának úgy 6 milliárd forintnyi dollárt a Manila-öböl és a Laguna-tó megtisztítására, tekintve, hogy Magyarországon már nem maradt megoldandó feladat, pénz meg van dögivel. A Manila öböl amúgy az a vízterület, ahol Duterte szándéka szerint a halak fel fogják zabálni a bűnözőket, akiket személyesen dobál majd közéjük.