Drogtanyává és nyilvános vécévé züllött a sepsiszentgyörgyi kultúrpalota

2018. október 19., 15:21

Szerző:

Környezetvédő diákok akciója ismét ráirányította a figyelmet a Sepsiszentgyörgy központjában lévő kultúrpalota rendezetlen helyzetére – írja a Maszol.

Az évek óta bezárt épület egyre rosszabb állapotban van, ablakait betörték, hajléktalanok költöztek be.

Vannak, akik nyilvános illemhelynek használják, de akadnak arra utaló nyomok, hogy egyesek italozni, kábítószerezni húzódnak az épületbe,

amely valódi fertőzésgócot jelent a város központjában.

Az elmúlt napokban több mint száz önkéntest mozgósított a sepsiszentgyörgyi Környezetvédelmi Tanács nevű civil szervezet, hogy kitakarítsák a hat éve kihasználatlan kultúrpalotát.

Az áldatlan állapot első számú oka az, hogy nem lehet pontosan tudni, ki a kultúrház tulajdonosa. Az ingatlant a „szakszervezetek” birtokolják, de a kommunista érdekvédelmi szervezetek megszűnésével az elmúlt évtizedekben nem sikerült rendezni a jogutódlást.

Az egyik szakszervezet arról próbálja meggyőzni Sepsiszentgyörgy polgármesterét, hogy az önkormányzat vegye bérbe 49 évre a kultúrpalotát. Antal Árpád polgármester szerint ez azonban bizonytalan jogi kaland lenne, amelybe nem megy bele. 

„Idedobnák az önkormányzatnak, és elvárnák, hogy az értékének többszörösét, több millió eurót fektessünk egy jogilag és erkölcsileg is bizonytalan épületbe, úgy, hogy holnapután bárki bekopoghat, hogy övé az ingatlan” – mondta,

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.