Drámaian nőtt az antiszemitizmus Nyugat-Európában, a kontinens zsidóságának egyharmada a kivándorláson gondolkodik

2019. május 1., 20:16

Szerző:

Európában gyorsan terjed az antiszemitizmus, kiszabadult a szubkulturális és szélsőséges gettókból, az ezzel kapcsolatos tabuk eltűntek – áll az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) szerdán megjelent éves jelentésében, amit az Index szemlézett. A helyzet az EJC szerint különösen aggasztó Németországban és Franciaországban, és már az európai zsidóság jövője van veszélyben.

A jelentés alapján Franciaországban egy év alatt 74 százalékkal, Németországban 70 százalékkal nőtt a regisztrált antiszemita erőszakcselekmények száma, ami a tanulmányt készítő izraeli Kantor Center (Moshe Kantor az EJC elnöke) szerint rendkívül aggasztó. A szervezet vezetője szerint Európában az antiszemitizmust újra „normalizálták”: kiszabadult a szélsőjobb,a  szélsőbal és az iszlamisták háromszögből, és a társadalmi élet szerves része lett.

A világ sok országában a zsidóság egyre inkább válsághelyzetben érzi magát. Az antiszemitizmus eljutott arra a szintre, hogy maga a zsidó élet folytatása kérdőjeleződik meg Európában

– idézi a jelentésről beszámoló Guardian Moshe Kantort.

A szervezet szerint 2018-ban 387 súlyos, antiszemita töltetű erőszakos eset történt a világon, ami 13 százalékos emelkedést jelent. A legtöbb ezek közül az USA-ban (100), az Egyesült Királyságban (68), valamint Németországban és Franciaországban (35-35) történt.

A helyzet a jelentés szerint különösen rossz a nyugat-európai országokban. Az EU emberi jogi jelentése nemrég szintén súlyos megállapításokra jutott, kutatásaik szerint az európai zsidóság 38 százaléka a kivándorláson gondolkodik, mert nem érzi biztonságban magát.

Az EJC jelentése Magyarországról is tartalmaz egy rövid fejezetet. Az idézett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett magyarországi zsidók többsége úgy gondolja, hogy nálunk is nőtt az antiszemitizmus, 31 százalékuk szerint méghozzá jelentősen. Az EJC jelentése szerint a magyarországi antiszemita incidensek közé 18 gyűlöletbeszéd, 9 vandalizmus és három fizikai támadás sorolható 2018-ban. Kitérnek a Soros-ellenes kampányra, megemlítve, hogy bár vitatott, de többek szerint vannak antiszemita konnotációi.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.