Kész az Európai Néppárt bölcseinek jelentése, nem valószínű, hogy kizárják a Fideszt a pártcsaládból

2020. január 3., 08:32

Szerző:

Az Európai Néppárt (EPP) február 3-4-ikén összeülő politikai gyűlése dönthet a tavaly márciusban felfüggesztett magyar tagpárt jövőjéről a pártcsaládban. Az EPP-hez közelálló források a Népszavát arról tájékoztatták, hogy elkészült a Fidesz politikáját értékelő háromtagú bizottság, az úgynevezett „bölcsek” jelentése, és már Donald Tusk pártelnök asztalán fekszik. A politikus hamarosan találkozót kezdeményez Orbán Viktor pártelnökkel.

A lap forrásai nemigen tartották elképzelhetőnek, hogy a Fidesz megússza az elszámoltatást.

Valószínűbbnek ítélték a felfüggesztés meghosszabbítását, vagy a döntés néhány hónappal történő elhalasztását, kevésbé a párt kizárását. Lehetőségként számolnak azzal is, hogy végül a Fidesz veszi a kalapját, meg sem várva, hogy határozzanak róla.

Hírek szerint a Fidesz kijelölt „bölcsei” ellenjelentésen dolgoznak, amelyben feltehetőleg az EPP politikai irányvonalát minősítik. A magyar kormánypárt politikusai régóta hangoztatják, hogy az ernyőszervezet balra tolódott, letért a kereszténydemokrácia útjáról. Nem kizárt, hogy a Novák Katalin államtitkár és Varga Judit miniszter, valamint Szájer József EP-képviselő közreműködésével állítólag készülő értékelés arra is szolgálna, hogy

megalapozza a Fidesz távozását az Európai Néppártból.

Orbán Viktor Nagyszebenben Orbán és Tusk Nagyszebenben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Donald Tusk az amerikai New York Times-nak nemrég azt mondta, hogy Orbán Viktor túl messzire ment a liberális demokrácia tagadásában. Ugyanakkor a pártcsaládban senki sem akarja megbüntetni a magyar miniszterelnököt a migrációval kapcsolatban elfoglalt álláspontja miatt. Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője a Der Spiegelnek úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor mostanáig nem teljesítette a Fidesz felfüggesztéséről hozott határozatba foglalt feltételeket, ezért még bizonyítania kell, ha maradni akar.

A Brexit következtében az EP meghatározó frakciói jelentős vérveszteséget fognak elszenvedni a brit képviselők távozása miatt, kivéve az Európai Néppártot. Vagyis

az EPP immár könnyebb szívvel venne búcsút a 13 fideszestől, mint korábban

– teszi hozzá a lap.