Néppárt-elnök: Ha Orbán logikája győz, lehet, hogy az EU nem éli túl

2020. április 1., 12:22

Szerző:

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke egy lengyel néppárti politikussal, Radoslav Sikorskival közösen készített videót a néppárt lengyel oldala számára a járványhelyzetről. Ebben pedig meglehetősen sarkosan fogalmaz a magyar kormányfőről is.

„Képes-e az unió túlélni? Az elmúlt húsz év alatt először vannak komoly kételyeim, hogy ez megtörténik-e.

Néhány politikus és néhány társadalom úgy viselkedik, mint egy vírus, nem pedig úgy, mint az oltás.

Az EU felépítése nagyon nehéz volt. A megtartása pedig folyamatos erőfeszítést és jó szándékot igényel. A lerombolása pedig egy másodperc tört része alatt bekövetkezhet. Ha brexit, Kaczyński, Orbán, vagy Trump logikája győz, lehet, hogy az EU nem éli túl” – fogalmazott a video negyvenedik percében Tusk, akit az Euronews idézett.

Bár a Néppárt hivatalosan nem kommentálta a magyarországi felhatalmazási törvényt, a Népszava információi szerint öt tagpárt is a Fidesz kizárását kezdeményezte az ügy miatt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.