Donald Trumpot megvádolják hatalommal való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával

2019. december 10., 16:09

Szerző:

Hatalommal való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával vádolják Donald Trumpot – jelentette be kedden a demokrata többségű képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke, Jerrold Nadler a republikánus amerikai elnök közjogi felelősségre vonását célzó (impeachment) eljárás keretében.

A politikus kijelentette, Donald Trump veszélybe sodorja a demokráciát és a nemzetbiztonságot. Majd Adam Schiff részletezte a két vádpontot.

A bejelentést a törvényhozók a képviselőházban tették meg, Nancy Pelosi házelnök jelenlétében. A két vádpontról a képviselők a héten szavaznak a republikánus elnök közjogi felelősségre vonását célzó (impeachment) eljárás keretében.

NATO-csúcs Londonban
Fotó: MTI/AP/Francisco Seco

Nancy Pelosi a bejelentés előtt azt mondta, Donald Trump megpróbálta korrumpálni a soron következő elnökválasztást”, és továbbra is veszélyt jelent nemzetbiztonságra.

Donald Trump - szintén a bejelentés előtt - a Twitteren azt írta, semmi rosszat nem tett.

Az ügy hátterében azok a telefonbeszélgetések állnak, amelyek szerint Donald Trump nyolcszor kérte Volodimir Zelenszkijt a várható Joe Biden volt alelnök, demokrata elnökjelölt-aspiráns és fia elleni vizsgálatra., azzal pedig, hogy külföldi segítséget kért egy politikai rivális elleni küzdelemben, megsértette az alkotmányt. A washington Post és a The New York Times szeptemberben szellőztette meg, hogy az amerikai elnök mire kérte az ukrán államfőt. Azt szerette volna, ha Volodimir Zelenszkij beszél Rudolph Giulianival, az ő ügyvédjével, New York volt polgármesterével a Biden-ügyről. Emiatt egy időre befagyasztotta azt az Ukrajnának szánt katonai segélyt is, amelyet a kelet-európai ország végül szeptemberben kapott meg. Donald Trump azt állítja, hogy Joe Biden 2014-ben, még amerikai alelnökként egy egymilliárd dolláros segély megvonásával fenyegette meg Petro Porosenko akkori ukrán elnököt, ha nem a fiát, Hunter Bident nevezik ki az ukrán gázipari cég, a Burisma Holdings igazgatótanácsi tagjának. Hunter Biden 2014-től 2019-ig viselte is a tisztséget, Donald Trump szerint pedig Joe Biden nyomást gyakorolt az ukránokra, hogy váltsák le a Burisma Holdings ellen vizsgálódó Viktor Sokin főügyészt. Utóbbi 2016-ban meg is történt, a kijevi parlament leváltotta a korruptnak tartott főügyészt, arra azonban nincs bizonyíték, hogy Joe Biden nyomást gyakorolt volna ezért a fia védelmében, és arra sem, hogy az ukránok valaha vizsgálták volna Hunter Biden ügyeit.