Donald Trump újra belegázolt a néhai szenátor és háborús hős John McCain emlékébe

2019. március 21., 07:25

Szerző:

Donald Trump amerikai elnök ismét bíráló megjegyzéseket tett a néhai John McCain republikánus szenátorra, néhány napon belül immár sokadszor, ellenérzéseket váltva ki ezzel a republikánus politikusok körében is.

Az ohiói Lima városában tartott nagygyűlésen Donald Trump azt fejtegette: soha nem szerette a tavaly nyáron elhunyt John McCain szenátort, majd azért kritizálta a néhai politikust, mert szerinte ő juttatta el a sajtóhoz azt a Christopher Steele volt brit hírszerző által összeállított, és többségében ellenőrizetlen információkon alapuló dossziét, amely azt sejtette, hogy Donald Trump kampánystábjának a munkatársai összejátszottak az oroszokkal.

Az amerikai elnök felemlegette azt is, hogy az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényről szóló sorsdöntő szavazáson, 2017 végén John McCain nemleges voksa akadályozta meg a törvény visszavonását. A szenátor éveken keresztül az Obamacare visszavonását követelte, aztán amikor szavazni kellett róla, nemet mondott - fogalmazott beszédében. Elítélően szólt a néhai politikus családjáról is. - Megadtam neki azt a temetést, amit kért, és amelyet nekem elnökként jóvá kellett hagynom. Még csak köszönetet sem kaptam érte. Rendben van, nem voltam John McCain nagy híve" - fogalmazott az elnök, mintha nem mindössze egy protokolláris gesztust vártak volna tőle. És felrótta azt is, hogy John McCain egyike volt azoknak, akik erőltették az iraki háborút.

Fotó: AP/Chris Pizzello

Donald Trump napok óta támadásokat intéz a néhai republikánus szenátor ellen. Többnyire az úgynevezett Steele-dosszié miatt, de szerdán Ohióban azzal magyarázta szóáradatát, hogy a néha szenátor „nem az ő típusa”.

John Mc Cain vietnami háborús hős, arizonai szenátor, a Republikánus Párt egyik legtekintélyesebb alakja volt.

Republikánus politikusok egész sora ítélte el Trump McCain-ellenes kirohanásait. Johnny Isakson georgiai szenátor szerdán szánalmasnak és tiszteletlennek" nevezte, amit az elnök mondott. Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője védelmébe vette az elhunyt politikust. – Áldás volt ilyen hazafival és ritka hőssel együtt dolgozni a szenátusban” – írta a Twitteren Mitch McConnell. Lindsey Graham dél-karolinai szenátor pedig azt mondta: megjegyzéseivel Donald Trump sokkal többet árt saját magának, mint John McCain szenátor emlékének. – Megismertem az elnököt, jó a munkakapcsolatunk, kedvelem őt, de nem szeretem, amikor ilyeneket mond a barátomról, John McCainről” – fogalmazott a szenátor szerdán újságírók előtt.

A néhai szenátor családtagjai sem hagyták szó nélkül a támadásokat. Lánya, Meghan McCain - aki az ABC televízió egyik déli showműsorának állandó szereplője - szerdán így fogalmazott: – Apám rendkívül viccesnek tartaná, hogy még halálában is ő uralja a híreket, mert az elnökünk annyira féltékeny rá.

A The Wall Street Journal egyik szerzője ezzel szemben még hétfőn, a két politikus egykori viszonyáról szóló cikkében úgy vélekedett, hogy a néhai vietnami háborús hős rendkívüli áldozatokat hozott a hazájáért, de az elnökről szóló híresztelések kezelése nem tartozott ezek közé, az elnöknek és sok amerikainak minden oka megvan a haragvásra. A lap- a The Washington Times egyik korábbi interjújára hivatkozva - arról számolt be, hogy McCain egyik közeli munkatársa, David Kramer egy rágalmazási per tanújaként elismerte, 2017 elején ő juttatta el a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton kampánystábja által megvett Trump-ellenes Steele-dossziét az amerikai sajtónak és másoknak is Washingtonban az elnöki beiktatása előtti átmeneti időszakban. Tanúvallomásában David Kramer elmondta: Christopher Steele, akinek a feladata az volt, hogy „megfúrja” Donald Trump kampányát, majd ezt követően az elnökségét, úgy gondolta, hogy John McCain részvétele a dolgokban hihetőbbé tenné az FBI számára a dossziéban foglaltakat. Álítása szerint John McCain átnézte a dossziét, majd arra kérte őt, hogy küldjön el belőle egy példányt az FBI igazgatójának, egyet pedig a CIA igazgatójának.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.