Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Parancsot kaptak az amerikai katonák, hogy hagyják el Szíriát

2019. október 14. 17:56 - szerző: 168 Óra/MTI

Szíria elhagyására kapott parancsot az arab ország északi részén levő mintegy ezer főnyi amerikai haderő – tudatta hétfőn egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő az AFP francia hírügynökséggel.

Hozzátette, hogy a parancs minden amerikai katonának szól, kivéve a Szíria déli részén állomásozó 150 fős  kontingenst az Al-Tanf település közelében lévő támaszponton.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter vasárnap közölte, Donald Trump amerikai elnök utasította az Észak-Szíriában lévő amerikai katonákat, hogy kezdjék meg a kivonulást amilyen gyorsan és biztonságosan csak lehet. Esper azt nem mondta, hogy Trump egész Szíriából kivonatja az amerikai katonákat.

– Valószínűleg két előrenyomuló hadsereg közé kerültek erőink, ami tarthatatlan állapot

– mondta a politikus két tévéműsorban is. A védelmi miniszter vitatta, hogy az Egyesült Államok elejét tudta volna venni a török offenzívának. Mint mondta, a török elnök, Recep Tayyip Erdogan értésre adta, megindítja a támadást tekintet nélkül arra, hogy az amerikaiak mit csinálnak.

Török offenzíva
Fotó: MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz

Mark Esper úgy vélekedett, hogy Törökország már évek óta borzasztóan viselkedik.

– Távolodik a Nyugattól, orosz fegyvereket vásárol, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ölelkezik, ami őszintén aggaszt minket

– mondta az amerikai védelmi miniszter.

Törökország és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport múlt szerdán indította a Béke Forrása fedőnevű offenzíváját Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt és egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

Magyarország vétója hiúsította meg, hogy az Európai Unió elítélje Törökországot az észak-szíriai katonai offenzíva miatt. Az offenzívának már több tucat halálos áldozata van, köztük civilek is.