Parancsot kaptak az amerikai katonák, hogy hagyják el Szíriát

2019. október 14. 17:56 - szerző: 168 Óra/MTI

Szíria elhagyására kapott parancsot az arab ország északi részén levő mintegy ezer főnyi amerikai haderő – tudatta hétfőn egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő az AFP francia hírügynökséggel.

Hozzátette, hogy a parancs minden amerikai katonának szól, kivéve a Szíria déli részén állomásozó 150 fős  kontingenst az Al-Tanf település közelében lévő támaszponton.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter vasárnap közölte, Donald Trump amerikai elnök utasította az Észak-Szíriában lévő amerikai katonákat, hogy kezdjék meg a kivonulást amilyen gyorsan és biztonságosan csak lehet. Esper azt nem mondta, hogy Trump egész Szíriából kivonatja az amerikai katonákat.

– Valószínűleg két előrenyomuló hadsereg közé kerültek erőink, ami tarthatatlan állapot

– mondta a politikus két tévéműsorban is. A védelmi miniszter vitatta, hogy az Egyesült Államok elejét tudta volna venni a török offenzívának. Mint mondta, a török elnök, Recep Tayyip Erdogan értésre adta, megindítja a támadást tekintet nélkül arra, hogy az amerikaiak mit csinálnak.

Török offenzíva
Fotó: MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz

Mark Esper úgy vélekedett, hogy Törökország már évek óta borzasztóan viselkedik.

– Távolodik a Nyugattól, orosz fegyvereket vásárol, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ölelkezik, ami őszintén aggaszt minket

– mondta az amerikai védelmi miniszter.

Törökország és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport múlt szerdán indította a Béke Forrása fedőnevű offenzíváját Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt és egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

Magyarország vétója hiúsította meg, hogy az Európai Unió elítélje Törökországot az észak-szíriai katonai offenzíva miatt. Az offenzívának már több tucat halálos áldozata van, köztük civilek is.