Donald Trump szerint humanitárius válság van, pénzt követel a déli határon felépítendő falra

2019. január 9. 07:49 - szerző: 168 Óra/MTI

De belemenne abba is, hogy ne betonfal, hanem acélkerítés válassza el Mexikót az Egyesült Államoktól.

A várakozásokkal és a kiszivárogtatott információkkal ellentétben nem hirdetett ki szükségállapotot Donald Trump amerikai elnök a keddi, a Fehér Ház Ovális irodájából közvetített televíziós beszédében, amelyben támogatást próbált szerezni a mexikói-amerikai határon építendő fal tervének. 

A nagy amerikai televíziók által helyi idő szerint kedd este kilenckor sugárzott, kilencperces beszédében Trump leszögezte, növekvő humanitárius és biztonsági válság alakult ki a déli határon, naponta ezrek próbálnak meg bejutni amerikai területre. – Nincs már helyünk, ahol elhelyezhetjük őket és nincsenek meg az eszközeink, hogy megfelelő módon visszaküldjük őket oda, ahonnan útnak indultak - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok szívesen ad otthont olyan bevándorlók millióinak, akik törvényes keretek között érkeznek, majd gazdagítják az országot, de minden amerikait károsan érint az ellenőrizetlen illegális bevándorlás. Az elnök "a szív és a lélek válságáról" beszélt, hozzáfűzve, hogy becslések szerint a déli határon beáramló kábítószer több amerikai halálát okozza majd az idén, mint a vietnami háború. Az elmúlt két évben a határvédelmi szervek 266 ezer olyan illegális bevándorlót tartóztattak le, aki bűncselekményeket követett el – idézett adatokat.

Emlékeztetett egyben arra, hogy már a választási kampányában is az amerikaiak biztonságának megóvását ígérte, és feltette a kérdést, vajon mi az oka annak, hogy gazdag amerikaiak falat emeltetnek a házuk köré. Az elnök nem nevezett néven senkit, de egyértelműen Barack Obama demokrata párti volt elnökre utalt, pár napja ugyanis már felhozta, hogy az Obama-házaspár a washingtoni villája körül magas falat emeltet. Az amerikai elnök kitartott amellett, hogy a déli határokat meg kell védeni, ehhez változatlanul 5,7 milliárd dollárt kért a kongresszustól, és a demokratákat vádolta meg, amiért az ügy végül kormányzati leálláshoz vezetett.Bár megoldási javaslattal nem állt elő, szerinte a  részleges kormányzati leállás perceken belül feloldhatnák, aminek az érdekében szerdára tárgyalásokra invitálta a demokrata párti vezetőket a Fehér Házba.

Ami a határzárat illeti, Trump a beszédében Jelezte azt is, hogy ő a maga részéről benne lenne, ha nem betonfal, hanem csak egy acélkerítés választaná el az Egyesült Államokat Mexikótól. Utóbbira szerinte a demokraták tettek javaslatot, csakhogy – hívták fel elemzők a figyelmet – ugyanezek a demokraták sem betonfalra, sem acélkerítésre nem akarnak pénzt adni. Az amerikai elnök egyébként azt állítja, hogy az 5,7 milliárd dolláros költség gyorsan meg fog térülni, hiszen az amerikai-mexikói határon évente 500 milliárd dollár értékben csempésznek át kábítószert, és amúgy is, a költségeket a NAFTA-t felváltó kereskedelmi szerződésen keresztül Mexikó állja, csakhogy ez nem igaz. Mexikó többször is határozottan jelezte, hogy nem száll be a finanszírozásba.

Leszögezte azonban, a kormányzati munka újraindítása csak akkor lehetséges, ha az ehhez szükséges költségvetésben szerepel a falra, illetve az acélkerítésre kért összeg is. 

A Demokrata Párt nevében Nancy Pelosi, képviselőházi elnöke és Chuck Schumer szenátusi frakcióvezető szintén nagyon rövid beszédben válaszolt az elnöknek. Schumer azt hangoztatta, hogy a demokraták nem indulatból politizálnak, és elveikkel nem fér össze egy határon építendő fal gondolata. – Az elnök a félelemkeltésre és nem a tényekre, a megosztottságra és nem az egységre épít - fogalmazott a szenátor. Kiemelte, a kormányzati munkát újra kell indítani és majd utána vitázhatnak a déli határok biztonságáról.

A részleges  kormányzati leállás 18 napja tart, a második leghosszabb hasonló időszakot jelenti az Egyesült Államok történetében. Azt jelenti, hogy egyes nem létfontosságú kormányzati hivatalok és ügynökségek nem működnek, mert nem kapják meg a működésükre szánt pénzt, a munkatársaikat szabadságra küldték vagy fizetés nélkül kell dolgozniuk.