Donald Trump szerint gereblyézni kellene az erdőket, mert így lehet elkerülni a Kaliforniában pusztító tűzvészt is

Már 1300 embert tartanak nyilván eltűntként.

2018. november 18., 21:41

Szerző:

Jelentősen nőtt a kaliforniai tűzvész eltűntjeinek száma, a hatóságok legfrissebb, vasárnapi összesítése szerint  már 1300 olyan ember van, akiknek sorsáról nem tudni semmit. Pénteken még 1011 eltűntről szóltak a híradások, egy nappal korábban pedig 631-ről. 

Vasárnapig a katasztrófa - amelyet Kalifornia történetének legpusztítóbb tűzvészeként minősítenek - 76 halálos áldozatot követelt, de ahogyan a mentők átfésülik a sok helyütt porig leégett településeket és erdőket, az áldozatok lélekszáma növekedhet. 

Erdőtűz Kaliforniában
Fotó: MTI/AP/Ringo H.W. Chiu

Kalifornia északi részén égő terület 55 százalékán sikerült megfékezni a lángok terjedését, a déli vidékeken, Los Angeles környékén pedig 82 százalékán. A tűzoltók és mentésben résztvevők versenyt futnak az idővel, a vasárnap reggeli meteorológiai előrejelzések ugyanis erősödő széllökéseket és nyomukban újabb tűzfészkek kialakulására számítanak. A szövetségi állam területén sokhelyütt sűrű, fekete füstköd gomolyog, a San Franciscó-i öböl  környékén az emberek védőmaszkokban járnak az utcán. Sok településen ingyen osztják a maszkokat. A meteorológusok szerint a hét közepén eső jöhet, ez azonban - bár segít a tűz oltásában - megnehezíti majd az áldozatok utáni kutatást. "Szívfájdító a helyzet" - fogalmazott az amerikai televízióknak adott interjújában Kory Honea, a tűzvésztől leginkább szenvedő északi Butte megye seriffje.

Erdőtűz Kaliforniában
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Donald Trump elnök szombaton a tűzvész pusztította vidékekre látogatott, elutazott a szinte teljesen tűz martalékává vált Paradise városkába és a Los Angeles melletti Malibuba is. Amikor újságírók azt kérdezték tőle, hogy vajon a klímaváltozás lehet-e közvetlen oka a tűzvészeknek, azt mondta: „sok tényező” közrejátszik a katasztrófában. Hozzáfűzte, amit már korábban is mondott, hogy gereblyézni kellene az erdőket, és akkor elkerülhetnék a tűzvészt. Ennek kapcsán elmesélte, hogy amikor az első világháború befejezésére történő párizsi megemlékezésen tárgyalt Finnország elnökével, Sauli Niinistö elmondta neki, hogy a skandináv országban rengeteget gereblyézik az erdőket, és ezért semmi problémájuk velük. Az elnöki kijelentés meglehetős tájékozatlanságról árulkodik az erdőgazdálkodást illetően, Sauli Niinistö ráadásul vasárnap este cáfolta is, hogy valaha gereblyéről beszélt volna Donald Trumppal. Az amerikai elnököt egy korábbi tweetje után is sokan kritizálták, amelyben a rossz erdőgazdálkodásra hárította a felelősséget a kaliforniai tűzvészért, és a szövetségi támogatás megvonásával fenyegetőzött miatta.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.