Trump: A levélben szavazás választási csaláshoz vezet

2020. június 22., 20:33

Szerző:

A levélben szavazás választási csaláshoz vezet – vélekedett Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Twitteren. A mikroblogon az elnök úgy fogalmazott, "a levélben szavazás miatt a 2020-as elnökválasztás a nemzet történetének leginkább elcsalt választása lesz". "Hacsak nem vetünk véget ennek az ostobaságnak" – tette hozzá.

Trump utalt arra, hogy az amerikaiak minden gond nélkül voksoltak az első és a második világháború idején is, most azonban szerinte az új típusú koronavírus járványát igyekeznek felhasználni, hogy a levélben szavazással csalják el a választást.

Fotó: MTI/EPApool/Jim Lo Scalzo

Trump és a republikánus politikusok nem először vetik fel, hogy a levélszavazás alkalmat teremthet a választási csalásra. Az idén májusban a Twitter éppen Trump egy erre figyelmeztető bejegyzését jelölte meg, mint "félrevezető információt".

A levélszavazást a Demokrata Párt politikusai szorgalmazzák, azt állítva, hogy a mindenekelőtt a koronavírus-járvány idején biztonságos, és nem teszi lehetővé a csalást sem.

Jobboldali portálok, köztük a Breitbart News ugyanakkor arról adtak hírt, hogy Michigan államban vizsgálat folyik egy levélben történt esetleges választási csalás ügyében a helyi választási bizottság egyik tagja ellen.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.