Szankciós listára helyezte Trumpot az iráni külügy

2021. január 19., 19:16

Szerző:

A döntést a többi között Kászim Szulejmáni tábornok és társai meggyilkolásával, az Irán-ellenes terrorizmus támogatásával, valamint terrorista csoportok kiképzésével és a perzsa állam elleni szankciók bevezetésével indokolták.

 

„Magasrangú amerikai tisztségviselőket, köztük Donald Trump amerikai elnököt, Mike Pompeo külügyminisztert, Mark Esper volt védelmi minisztert, Christopher Miller ügyvivő védelmi tárcavezetőt, Steven Mnuchin pénzügyminisztert, Gina Haspelt, a CIA igazgatóját, John Boltont, az elnök korábbi nemzetbiztonsági főtanácsadóját, Brian Hook közel-keleti különmegbízottat, Elliot Abrams iráni és venezuelai különmegbízottat és Andrea Gackit, a pénzügyminisztérium külföldi pénzeszközök ellenőrzéséért felelős osztályának vezetőjét a mai nappal Irán felvette szankciós listájára” - áll az iráni külügyi szóvivő közleményében.

Szaíd Hatibzadeh a döntést a többi között Kászim Szulejmáni tábornok és társai meggyilkolásával, az Irán-ellenes terrorizmus támogatásával, valamint terrorista csoportok kiképzésével és a perzsa állam elleni szankciók bevezetésével indokolta.

A szankciókat egy nappal Joe Biden demokrata párti megválasztott elnök beiktatását megelőzően fogadta el Irán.

Washington és Teherán között azt követően éleződött ki a feszültség, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában egyoldalúan kiléptette országát az Irán nukleáris programjáról kötött többhatalmi megállapodásból, és ismét széles körű szankciókkal sújtotta a teheráni rezsimet. Az atomalku összeomlása óta Irán folytatta az urándúsítást. A viszonyt tovább terhelte, hogy az Egyesült Államok célzott dróntámadással megölte az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységét vezető Kászim Szulejmánit 2020. január 3-án Bagdad közelében.

Irán előzőleg az Interpol nemzetközi rendőri szervezethez fordult azzal a kéréssel, hogy adjon ki nemzetközi letartóztatási parancsot Donald Trump leköszönő amerikai elnök ellen.

(MTI)