Kérdésesek az amerikai légi csapások nem szándékolt következményei

2020. január 4., 16:15

Szerző:

Erősen kérdésesek az iraki fővárosban Washington által végrehajtott légi csapások nem szándékolt következményei – mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő szombaton az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, jelenleg nagyon sok találgatás folyik arról, pontosan mi volt a célja a bagdadi nemzetközi repülőtér térségében végrehajtott washingtoni támadásnak, amelyben – mások mellett – életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka is.

A szakértő elmondta, az Egyesült Államok közel-keleti politikájának Irán az elsődleges ellenfele, és többek között Kászim Szulejmáni elit alakulatának hálózata miatt Irán jelentős erőket mozgatott a térségben.

– A támadás mögött az a nagyon erős, Izrael melletti amerikai elkötelezettség is meghúzódhat, amit Donald Trump amerikai elnök egyértelműen kifejezett, amikor az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezte át – vélekedett Magyarics Tamás.

Kászim Szulejmáni
Fotó: دفتر مقام معظم رهبری‎/Anadolu News Agenvcy

Washington csütörtökön légicsapásokat hajtott végre az iraki fővárosban, Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen. A támadásokat Donald Trump rendelte el. A légicsapásokban életét vesztette Szulejmáni és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője. Ennek az ernyőszervezetnek a tagja az a Katáib Hezbollah milícia, amely a múlt pénteken rakétatámadást intézett az iraki Kirkuk melletti katonai támaszpont ellen, és amely támadásra hivatkozva Washington vasárnap légicsapásokat mért Iránhoz köthető iraki és szíriai célpontokra.

Mike Pompeo külügyminiszter szerint Szulejmánit azért vették célkeresztbe, mert nagyszabású, akár több száz ember életét követelő merényletet készített elő Bagdadban.

Iráni részről maga a perzsa ország legfőbb vallási vezetője, Ali Hámenei ajatollah szólalt meg, azt állítva, kemény lesz a bosszú Kászim Szulejmáni haláláért. Pénteken Irán több városában is tüntettek az Egyesült Államok ellen.

New York állam kormányzója péntek este jelentette be, hogy New Yorkban kivezényelték a Nemzeti Gárdát a repülőterekre, és mindenütt megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.