Donald Trump kitiltotta a Fehér Házból a CNN riporterét, a Fehér Ház hamisított videóval akarta bizonyítani a maga igazát

2018. november 8., 15:49

Szerző:

Néhány órával azután, hogy minősíthetetlen hangon beszélt vele, Donald Trump amerikai elnök megvonta a fehér házi belepési engedélyt Jim Acostától, a CNN tudósítójától – derül ki az amerikai hírtelevízió cikkéből. Sarah Sanders fehér házi szóvivő bejelentése szerint a döntés „további utasításig” hatályban marad, a CNN tudósítója addig nem engedik be a Fehér Ház területére. Azt a „hard pass” néven ismert belepési engedélyt vonták meg tőle, amelyet minden tudósító megkap, hogy egyszerű legyen a ki- és a beléptetés a Fehér Házból. A magas rangú politikusok biztonságárt felelős Secret Service vette el tőle, amikor helyi idő szerint szerda este be akart menni az épületbe egy élő bejelentkezés miatt.

Acosta minden bűne az volt, hogy kérdezni akart az elnöktől a keddi félidős választások utáni fehér házi sajtótájékoztatón. Először felhívta a figyelmet Trumpnak arra a kampányvideójára, amelyet rasszizmusa miatt a CNN után az NBC, a Facebook és a republikánusokhoz közeli Fox News is elutasított, aztán azt firtatta, hogy Trump miért nevezte inváziónak dél-amerikai bevándorlóknak azt a csoportját, amely Mexikó és az Egyesült Államok felé tart. A párbeszéd így hangzott:

  • J. A.: – Arról a kijelentésről szeretném kérdezni, amelyet a kampányban tett.
  • D. T.: – Kezdődik.
Amerikai választások
Fotó: MTI/Al Drago
  • J. A.: Elnök úr, ön is tudja, hogy egy menet nem egy invázió. Bevándorlók egy csoportjáról van szó, amely Dél-Amerikából az Egyesült Államok határa felé tart...
  • D. T.: – Köszönöm, hogy elárulta. Értékelem.
  • J. A. – Miért, hogy mégis az invázió szóval jellemezte a menetet?
  • D. T.: – Mert én ezt inváziónak tartom. Véleménykülönbség van köztük. 
  • J. A.: – Nem gondolja, hogy démonizálta a bevándorlókat? 
  • D. T.: – Egyáltalán nem, Én szeretném, ha jönnének. De legálisan tegyék. (A CNN megjegyzi, hogy a bevándorlók legálisan akarnak belépni az Egyesült Államokba és menedékjogot kérni.)
  • J. A.: – Több száz mérföld távolságra járnak még tőlünk. Ez nem invázió – ragaszkodott az igazához a riporter.

Ez volt az a pillanat, amikor Trump elvesztette a fejét.

– Tudja mit? Azt hiszem hagynia kellene, hogy irányítsam ezt az országot. Ön a CNN-t irányítja. Ha jól csinálná, a nézettségük nem lenne annyira mélyen

– kezdett el személyeskedni az elnök. Aztán intett, hogy már egy másik riporter kérdését várja. Bár Acosta ekkor még megszólalt, hogy ő kérdezne, ha szabad, egy asszisztens odalépett hozzá, és megpróbálta elvenni tőle a mikrofont. A karjuk egy pillanatra összeakadt, és bár Acosta azonnal bocsánatot kért a hölgytől, a Fehér Ház erre az incidensre hivatkozva vonta meg tőle a belépési engedélyt. A videófelvételen egyébként látszik, hogy a CNN riportere vétlen az egészben, ettől függetlenül a Fehér Ház még manipulálta is egy kicsit a videót, hogy úgy tűnjön, durva gesztusra ragadtatta magát, és nem megfelelően viselkedett az asszisztenssel. Ennek érdekében felgyorsították azt a rész, amikor Acosta karja éppen esik lefelé, csakhogy ez túl átlátszó trükk volt, szinte azonnal le is leplezték.

Nem mellesleg amíg ez a kézitusa tartott, Trump elkezdte sértegetni Acostát, akit „durva” és a „szörnyű” jelzővel aposztrofált. Ekkor Trump már az NBC riporteréhez, Peter Alexanderhez fordult, de Acosta nem hagyta magát, és az elnök 2016-os választási kampány feletti orosz befolyásról, az ügyben zajló vizsgálatról tett fel egy kérdést. Trump ezt azzal rázta le, hogy nem aggódik a vizsgálat miatt, amelyet kamunak tart. – Elég volt. Tegye le a mikrofont – fűzte hozzá, aztán hátralépett egy kicsit,  hogy Acosta leüljön, Alexander pedig megkapja a mikrofont. Az NBC riportere meg is szólalt, hogy kérdezzen, Trump azonban annyira felhúzta magát, hogy újra kifakadt Acostára. – A CNN-nek szégyellheti magát, hogy önnek munkát ad. Ön egy durva, szörnyű ember. Nem lenne szabad a CNN-nek dolgoznia – mondta. Alexander ekkor megszakította a kérdését és megvédte Acostát, de ez csak arra volt jó, hogy Trump egy kicsit rajta vezesse le a dühét. – Ami azt illeti, önnek sem vagyok nagy rajongója – vágta az NBC riporterének a fejéhez. Acosta ebben a pillanatban újra felállt, és arról kérdezte Trumpot, hogy miért használja „a nép ellensége kifejezést a médiára, amire Trump Alexander felé fordulva azt mondta:

– Amikor álhíreket közölnek, mint a CNN sokszor, akkor önök a nép ellenségei.

Acosta fehér házi belépőjének a megvonását élesen elítélte a CNN, a The New York Times a a fehér házi tudósítók szövetsége, a WHCA pedig elfogadhatatlannak nevezte a döntést. Az Axios eközben a forrásaira hivatkozva azt írja, hogy Trump már a hivatalba lépése óta gondolkodik a neki nem tetsző riporterek kitiltásán, de eddig azzal sikerült lebeszélni róla, hogy ezt ne erőltesse, mert a világ ezt – teljes joggal – a sajtószabadság elleni fellépésnek tekintené.