Trump beperelte volt nemzetbiztonsági tanácsadóját, amiért az könyvet akar megjelentetni a Fehér Házról

2020. június 17., 08:08

Szerző:

Beperelte volt nemzetbiztonsági tanácsadóját Donald Trump, amiért könyvet készült kiadni, mert a Fehér Ház szerint az titkos információkat tartalmaz. Ezzel pedig John Bolton megsértené a kormánnyal 2018-ban megkötött titoktartási megállapodását.

Trump eleve azért menesztette Boltont 2019 szeptemberében, 17 hónap után, mert heves vitáik voltak számos külpolitikai kérdésben.

Amerikai költségvetési vita Donald Trump és Mitch McConnell (a jobbszélen) 2019. január 9-én
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A könyv - amelynek címe: A szoba, amelyben a dolog történt: Egy fehér házi emlékirat - eredetileg márciusban jelent volna meg, de ezt kétszer elhalasztották, a legújabb terv szerint június 23-án jelenne meg. A keresetet benyújtó szövetségi ügyész arra kéri a washingtoni szövetségi bíróságot, hogy kötelezze a Simon and Schuster kiadót a kötet visszatartására, amíg be nem fejeződik annak titokügyi ellenőrzése a nemzetbiztonsági tanácsban. Chuck Cooper, Bolton ügyvédje decemberben benyújtotta a kéziratot a tanácshoz, de az még nem végzett az ellenőrzéssel. Ellen Knight, a nemzetbiztonsági tanács információbiztonságért felelős igazgatója akkor azt mondta: a könyv csak akkor publikálható, ha törlik a benne szereplő titkos és szigorúan titkos információkat. Leszögezte, hogy a titkos információkat semmilyen más formában - például interjúban vagy szenátusi meghallgatás során - nem lehet nyilvánosságra hozni.

Cooper ügyvéd azt állítja, hogy Bolton szakértők segítségével már minden titkos információt törölt a kéziratból.

A The New York Times című lap januárban megjelentetett részleteket az emlékiratokból. Ezek szerint például az elnök személyesen mondta Boltonnak, hogy addig nem folyósítják Ukrajnának a kongresszus által megszavazott katonai segélyt, amíg Kijev nem indít vizsgálatot a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden egykori alelnök és a fia, Hunter Biden korrupciógyanús ukrajnai üzleti ügyeiben. Trump tagadja, hogy ilyen történt volna.