Trumpnak a távozása sem lesz szokványos

Sajtóértesülések szerint több hagyományt is felrúg a volt elnök.

2021. január 19., 08:41

Szerző:

Szerda kora reggel, Joe Biden beiktatásának napján Donald Trump egy marylandi katonai bázison fog elbúcsúzni az elnökségtől, írja a kiküldött meghívókra hivatkozó Guardian nyomán a 444.hu

Korábban még arról lehetett hallani, hogy Trump egy nagyszabású katonai parádéval, vörös szőnyeggel és illusztris vendégek sorával búcsúzott volna a Fehér Háztól, de miután január 6-án felhergelte táborának egy részét, akik aztán betörtek a Capitoliumba, nem sok olyan befolyásos ember maradt Washingtonban, aki szívesen mutatkozna Trump társaságában - véli a lap.

Trump ellen jelenleg is alkotmányos vádeljárás zajlik, emellett pedig jó eséllyel vizsgálatok és eljárások sorára számíthat majd távozása után.

A meghívottakat szerda reggel nyolcra várják arra a katonai bázisra, ahol az elnöki különgépet, az Air Force One-t is tárolják. Azt már lehet tudni, hogy Trump, megszakítva egy 150 éves tradíciót, nem lesz ott utódja beiktatásán, ellenben Mike Pence alelnök igen. Azt egyelőre nem tudni, hogy Pence a légibázisra szervezett eseményen is jelen lesz-e.

Sokat nem tudni még Trump búcsúeseményéről, de a meghívóból annyi kiderült, hogy a meghívottaknak reggel negyed nyolcra oda kell érniük a bázisra. A búcsúesemény után Trump elnöksége alatt utoljára felszáll majd az elnöki különgépre, és a floridai Mar-a-Lago-i rezidenciára utazik majd feleségével együtt, így Biden beiktatása idején több ezer kilométernyire lesz Washingtontól.  

Egyelőre azt sem tudni, hogy Trump tervezi-e felhívni utódját, illetve hogy kitart-e a hagyomány mellett, mely szerint az új elnököt egy elődje által írt levél várja érkeztekor a Fehér Házban. A jelenkori történelemben pedig Mealnia Trump lehet az első olyan first lady, aki nem vezeti körben az épületben az új elnök feleségét. 

A védelmi minisztérium magas rangú tisztviselői arról beszéltek a Defense One nevű szaklapnak, hogy a hadsereg nem tervez hivatalosan elbúcsúzni a főparancsnokától, azaz nem lesz olyan ceremónia, mint amire sor került Ronald Reagan, a két Bush, Bill Clinton vagy Barack Obama távozásakor. 

Trumpot a január 6-ai események óta egyszer lehetett nyilvánosság előtt látni, amikor múlt kedden a mexikói határhoz utazott. Az elmúlt hetekben nem vett részt eseményeken, a katonaságtól is Mike Pence alelnök búcsúzott el a hétvégén két helyszínen is, holott ezt jellemzően a távozó elnökök szokták megtenni.