Donald Trump interjút adott, aztán álhírnek nevezte az írást, Londonban tízezrek tüntettek a látogatása ellen

2018. július 13. 19:05 - szerző: MTI

 Az amerikai elnök szerint „álhír”, ahogy a vele készített interjút a The Sun című brit napilap közölte.

Donald Trump, aki kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Nagy-Britanniában, pénteken Theresa May brit miniszterelnökkel tárgyalt a brit kormányfők vidéki rezidenciáján, Chequersben. A tárgyalások napjára időzítve jelent meg az erőteljesen EU-szkeptikus  brit bulvárlapban az elnökkel készült interjú, amelyben a The Sun idézete szerint az hangzott el, hogy ha Nagy-Britannia a Brexit után is szoros kereskedelmi kapcsolatokat tart fenn az Európai Unióval, az lehetetlenné tenné a brit-amerikai szabadkereskedelmi megállapodást, amelyre London törekszik.

Fotó: MTI/AP/Jack Taylor

A pénteki kétoldalú megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón Trump az óriási feltűnést keltő interjúról szólva kijelentette, hogy a sztori „általánosságban rendben volt", de kihagyták belőle "azokat a nagyszerű dolgokat", amelyeket ő Theresa Mayről mondott. – Szerencsére mi is rögzíteni szoktuk, amit riportereknek mondunk - ezt hívják álhírnek – fogalmazott Trump az interjú közlési módjára utalva, nem részletezve ugyanakkor, hogy szerinte a The Sun által közöltek melyik része nem felel meg a valóságnak. Trump a sajtótájékoztatón az NBC és a CNN amerikai televíziós társaságokat is álhírek közlésével vádolta meg, és nem is engedte, hogy a CNN tudósítója kérdést tegyen fel neki.

A The Sun pénteki beszámolója szerint Trump az interjúban azt mondta, ha Nagy-Britannia olyan jellegű megállapodásra jut az EU-val, amilyen a brit kormány legújabb javaslatcsomagjában szerepel, akkor az Egyesült Államok inkább az Európai Unióval tárgyal, és ebben az esetben valószínűleg nem lesz brit-amerikai kereskedelmi egyezmény. A The Sun online kiadása az interjú szövegéhez több hangfelvételt is mellékelt, és ezeken ténylegesen elhangzottak azok a részletek, amelyeket a lap az elnöktől a brit kormány Brexit-stratégiájával kapcsolatban idézett.

Az amerikai elnök arra a javaslatcsomagra utalt, amelyeket Theresa May és kabinetjének tagjai a múlt pénteki, szintén Chequersben tartott kihelyezett kormányülésen fogadtak el az unióval fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról.

Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

Az Európai Bizottság számára kidolgozott brit kormányzati indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az EU-nak, és fokozatosan kialakítana az unióval egy olyan vámszabályozási rendszert is, amelyben szükségtelen lenne a vámellenőrzés a kétoldalú kereskedelemben, olyan módon, mintha Nagy-Britannia és az Európai Unió "kombinált vámtérséget" alkotna.

A brit kormányfővel tartott pénteki chequersi sajtótájékoztatón Trump kijelentette: ő csak annyit kér Theresa Maytől, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kereskedelmi forgalmát semmiféle külső korlátozás ne akadályozza.  – Olvastam olyan jelentéseket, amelyek szerint ez nem lesz lehetséges, de miután beszéltem a (brit) miniszterelnök embereivel, képviselőivel, kereskedelmi szakértőivel, most már úgy hiszem, hogy ez abszolút lehetséges –  fogalmazott az amerikai elnök.

May a sajtótájékoztatón kijelentette: a brit EU-tagság megszűnése után semmi nem fogja korlátozni Nagy-Britanniát abban, hogy a világ más országaival kereskedelmi megállapodásokat kössön. A brit kormányfő hozzátette: mivel Nagy-Britannia az EU vámuniójából is kilép, lehetővé válik számára a független kereskedelmi politika kialakítása és kereskedelmi megállapodások megkötése az Egyesült Államokkal és más országokkal.

May éppen a Trumppal készült interjú pénteki megjelentése előtt, az amerikai elnök és felesége tiszteletére adott csütörtök esti díszvacsorán felszólalva hangsúlyozta, hogy London a brit EU-tagság megszűnése után szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az Egyesült Államokkal. May szerint Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból "példátlan lehetőséget" teremt a még szélesebb brit-amerikai gazdasági együttműködésre, és e lehetőségek között van a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás is.

Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A Sky Data közvélemény-kutató csoport pénteken készített gyorsfelmérése kimutatta, hogy a britek abszolút többsége, 51 százaléka szerint Trump helyesen tette, hogy az interjúban kifejtette nézeteit a Brexit-folyamatról, 45 százalékuk gondolja úgy, hogy az amerikai elnöknek nem kellett volna nyilvánosan hangoztatnia véleményét. Ugyancsak 51 százalékuk szerint viszont Trump megbízhatatlan - közülük 38 százalék szerint "nagyon megbízhatatlan" - kereskedelmi tárgyalópartner, és 44 százalék mondta azt, hogy megbízható kereskedelmi tárgyalópartnernek tartja az amerikai elnököt.

Trump nagy-britanniai látogatása ellen Londonban egész nap tízezrek tüntettek. A tiltakozók a parlament épületegyüttesénél a magasba engedtek egy hatalmas, Trumpot dühösen síró csecsemőként ábrázoló narancssárga léggömböt is. A szervezők szerint ugyanis az amerikai elnök így viselkedik, ha valami nem a kedve szerint történik.

Trump és felesége a hivatalos program végeztével rövid udvariassági látogatásra volt hivatalos II. Erzsébet királynőhöz a windsori uralkodói rezidenciájára. Az elnöki házaspár a hétvégét Skóciában tölti magánjellegű programokkal.