Az amerikai szövetségi képviselőházban elindítják a vizsgálatot Donald Trump elmozdításáért

2019. szeptember 25., 06:25

Szerző:

A Demokrata Párt kezdeményezi, hogy Donald Trump amerikai elnök ellen indítsák el az alkotmányos elmozdítási eljárást - jelentette be helyi idő szerint kedd este  Nancy Pelosi, a szövetségi képviselőház demokrata elnöke. A döntés oka az a júliusi néhány telefonhívás, amelyben Donald Trump Ukrajna új  államfőjét, Volodimir Zelenszkijt állítólag arra kérte, hogy indítson vizsgálatot Joe Biden volt amerikai alelnök, vezető demokrata elnökjelölt-aspiráns és fia üzletei miatt. Egyelőre a szövetségi képviselőház vizsgálódik, hogy ez valóban így történt-e. Ha a demokrata többségű testület 51 százalékos többséggel rábólint a vádra, a kérdés a szenátus elé kerül, ahol 67 százalékos többségre van szüksége ahhoz, hogy az eljárást elindítsák. Nem valószínű, hogy eddig fajul az ügy, a szenátusban ugyanis a republikánusoknak többsége van, ők pedig ilyen súlyú kérdésben aligha fognak szakítani Donald Trumppal. 

Demokrata vádak szerint  az amerikai elnök nyolcszor kérte Volodimir Zelenszkijt a Joe Biden és fia elleni vizsgálatra., azzal pedig, hogy külföldi segítséget kért egy politikai rivális elleni küzdelemben, megsértette az alkotmányt.  – Az elnököt felelősségre kell vonni. Senki nem áll a törvény felett – jelezte Nancy Pelosi.

Félidős választások az Egyesült Államokban
Fotó: MTI/EPA/David Maxwell

A The Washington Post és a The New York Times múlt csütörtökön, illetve pénteken meg nem nevezett forrásokra hivatkozva szellőztette meg, hogy az amerikai elnök mire kérte az ukrán államfőt. Azt szerette volna, ha Volodimir Zelenszkij beszél Rudolph Giulianival, az ő ügyvédjével, New York volt polgármesterével a Biden-ügyről. Emiatt egy időre befagyasztotta azt az Ukrajnának szánt katonai segélyt is, amelyet a kelet-európai ország végül szeptemberben kapott meg.

Donald Trump azt állítja, hogy Joe Biden 2014-ben, még amerikai alelnökként egy egymilliárd dolláros segély megvonásával fenyegette meg Petro Porosenko akkori ukrán elnököt, ha nem a fiát, Hunter Bident nevezik ki az ukrán gázipari cég, a Burisma Holdings igazgatótanácsi tagjának. Hunter Biden 2014-től 2019-ig viselte is a tisztséget, Donald Trump szerint pedig Joe Biden nyomást gyakorolt az ukránokra, hogy váltsák le a Burisma Holdings ellen vizsgálódó Viktor Sokin főügyészt. Utóbbi 2016-ban meg is történt, a kijevi parlament leváltotta a korruptnak tartott főügyészt, arra azonban nincs bizonyíték, hogy Joe Biden nyomást gyakorolt volna ezért a fia védelmében, és arra sem, hogy az ukránok valaha vizsgálták volna Hunter Biden ügyeit.

A demokrata elnökjelölt-aspiránsok közül Joe Biden élvezi a legnagyobb támogatottságot, valószínűleg ő ilesz az, aki indulhat Donald Trump ellen a 2020-as elnökválasztáson.

Ami az eljárást illeti, a demokraták azt unták meg, hogy Donald Trump vezette Fehér Ház semmiben nem hajlandó információt szolgáltatni vagy együttműködni a kongresszussal. Hat képviselőházi bizottság jelenleg is vizsgálja, hogy a Trump-adminisztráció magatartása sért-e törvényt, vezetőik pedig ajánlásokat fognak írni az igazságügyi bizottságnak, amelynek az eljárás a hatáskörébe tartozik. 

Nancy Pelosinak az eljárásról szóló bejelentésére Donald Trump a Twitteren reagált, a többi közt azt írva, hogy „elnöki zaklatásról” van szó.