Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Trump nagy formában van: azt állítja, nem a tüntetők miatt ment le a washingtoni óvóhelyre, csak ellenőrizte azt

2020. június 3. 20:58 - szerző: MTI/168 Óra

Donald Trump a George Floyd halála miatt kirobbant tüntetéssorozat nyomán tagadta az amerikai AP hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozó értesülését, miszerint a biztonsági óvóhelyre kísérték a washingtoni tüntetések miatt.

"Ez hamis hír" - fogalmazott, és elmondta, hogy nem kimenekítették őt, hanem a munkatársaival együtt megnézte a bunker állapotát.

"Napközben mentem le, hogy megnézzem, mert ki tudja, mikor lehet szükség az igénybe vételére" - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy kérte-e a Fehér Ház melletti Lafayette térről a tüntetők eltávolítását, amikor hétfőn meglátogatta a részben kiégett Szent János templomot, az elnök nemmel válaszolt. Hozzáfűzte, hogy nem vetettek be könnygázt" a protestálók ellen.

 

 

Mark Esper védelmi miniszter szerdán tartott sajtókonferenciáján megerősítette: a Nemzeti Gárda nem használt könnygázgránátot és gumilövedéket a Lafayette téren. Az amerikai parkrendőrség még kedden arról adott ki közleményt, hogy lovas rendőröket vezényelt a helyszínre, füstbombák és nem-halálos gázpisztolyok, valamint paprikalövedékek használatára adott engedélyt a kövekkel dobálózó, erőszakos tüntetők megfékezésére.

 

 

A rádióinterjúban Donald Trump mindazonáltal kifejtette: a Nemzeti Gárda és a szövetségi rendfenntartó erők mozgósítása a fővárosban, Washingtonban példa lehet más tagállamok és városok számára is, hogyan lehet az erőszakot megfékezni. Megismételte korábbi álláspontját: "rendre és törvényességre van szükségünk". Hozzáfűzte még, hogy azokat az államokat és nagyvárosokat, ahol az erőszakos tüntetések zajlanak "nem republikánusok, hanem liberális demokraták irányítják".