Erdogan egyszerűen a kukába dobta Trump levelét

2019. október 17., 16:50

Szerző:

Recep Tayyip Erdogan török elnök elutasította és a szemétbe dobta Donald Trump amerikai elnök október 9-én küldött levelét, amelyben Trump megpróbálta lebeszélni őt a szíriai kurd fegyveresek elleni offenzíváról - írta csütörtökön a BBC Türkce egy török kormánytisztviselőre hivatkozva.

Az ankarai vezetés hiányolta a levélből a diplomácia udvarias nyelvezetét, és úgy vélték, az lesz a legvilágosabb válasz, ha még aznap megindítják az északkelet-szíriai hadműveletet

- áll a brit közszolgálati adó törökországi szerkesztőségének jelentésében.

A Béke Forrása fedőnevű török katonai beavatkozás nem sokkal később, október 9-én török idő szerint délután 16 órakor meg is kezdődött. Törökország a szíriai kurd fegyvereseket nemzetbiztonsági fenyegetésként és terroristákként kezeli, mert állítása szerint a törökországi kurd szakadárok szövetségesei.

Trump a szóban forgó levélben előzőleg arra kérte Erdogant, hogy inkább állapodjanak meg. Üzenetében jelezte a török államfőnek, hogy a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet parancsnoka, Mazlúm Abdi hajlandó vele tárgyalni, és bizonyos engedményeket tenni.

A történelem kedvező képet alakít ki önről, ha helyes és humánus módon cselekszik. Örökké gonosznak fogja tekinteni, ha nem történnek jó dolgok. Ne legyen kemény fiú! Ne legyen ostoba! - fogalmazott.

Több mint egy héttel az amerikai elnök levelét követően, csütörtökön Erdogannal tárgyal Mike Pence amerikai alelnök, miután Trump Ankarába küldte őt abban a reményben, hogy sikerül tűzszünetet kieszközölnie a török és kurd erők között Északkelet-Szíriában. A delegációban helyet kapott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Robert O'Brien, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, valamint James Jeffrey, az amerikai kormány Szíriáért felelős különmegbízottja is.

A csütörtöki megbeszélés előzményeként Erdogan szerdán leszögezte: nem ül tárgyalóasztalhoz terroristákkal és nem keres közvetítőt sem a két fél számára.

Trump pedig a török gazdaságra „megsemmisítő hatású” szankciókat helyezett kilátásba szerdán a már elrendelt büntetőintézkedéseken túl arra az esetre, ha nem lesz sikeres az amerikai küldöttség tárgyalása a török fővárosban.