David Cameron szerint megint szavazni lehetne a Brexitről

2019. szeptember 14., 07:47

Szerző:

Vannak, akik soha nem fogják megbocsátani a brit EU-tagságról szóló népszavazás kiírását – nyilatkozta David Cameron volt brit miniszterelnök a The Timesnak, aki egykor a népszavazásról szóló ígéretével nyerte meg a választásokat. Cameron végül maga is a kilépés ellen szólalt fel, posztjáról is idő előtt lemondott a Brexit-népszavazás eredménye után.

Lemondását úgy írta le, hogy „mélyen depressziós, nyomorúságos érzés volt” számára.

Brexit - David Cameron lemondása Brexit - David Cameron lemondása bejelentésekor 2016. július 13-án.
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A jelenlegi brit miniszterelnök, Boris Johnson elfogadhatónak nevezi a megállapodás nélküli kilépést (no deal Brexit), de Cameron szerint annak „rossz kimenetele lenne”. Egyúttal kritizálta konzervatív pártja kilépéspárti politikusait – ezzel is utalva Johnsonra –, hogy „hatásos érzelmi érvekkel” győzködték a választókat, de nem a valóságról beszéltek például a bevándorlással kapcsolatban. Hozzátette, hogy a maradás mellett állást foglaló konzervatívoknak viszont racionális gazdasági érveik vannak.

A volt miniszterelnök a jelenlegi demokratikus válságot feloldhatná egy újabb népszavazás a Brexitről:

„"Nem azt mondom, hogy lesz ilyen, vagy, hogy lennie kellene. Csak azt mondom, hogy nem zárható ki, hiszen kell valamilyen megoldás a jelenlegi akadályok leküzdésére”

– mondta. Mint ismert, bár a választók az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése mellett szavaztak, a konzervatív brit kormány nem tudott még beterjeszteni olyan rendezett kilépési tervet, amit a parlament elfogadhatónak tartott volna. Boris Johnson a helyzet feloldására felfüggeszttette a parlamentet a királynővel, ám az utolsó pillanatban törvényt fogadott el a brit alsóház, hogy Johnson nem léptetheti ki az országot megállapodás nélkül az EU-ból október 31-én a parlament jóváhagyása nélkül.