Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

David Cameron szerint Boris Johnson csak azért támogatta a Brexitet, mert ez mozdította előre a karrierjét

2019. szeptember 15. 13:57 - szerző: MTI

David Cameron volt konzervatív párti brit miniszterelnök szerint Boris Johnson jelenlegi kormányfő nem hitt a Brexitben, és csak saját politikai karrierje érdekében támogatta az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból.

Cameron a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a maradás mellett kampányolt, Johnson viszont annak idején a kilépést pártoló kampán frontembere volt, és azóta is a kormányzó Konzervatív Párt Brexit-frakciójának zászlóvivője.

Brexit - David Cameron lemondása
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A 2016-os referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt. Cameron a népszavazás után lemondott, és kivonult a brit politikából, visszaadva képviselői mandátumát is. Nemsokára megjelenő, For the Record című memoárkötetében - amelyből a The Sunday Times konzervatív vasárnapi brit lap közölt előzetesen részleteket - Cameron azt írja: már akkor is igaz volt, hogy bármelyik magas beosztású tory politikus, aki a Brexit-tábor élére áll, a párt "dédelgetett kedvence" lesz, és Johnson nem akarta megkockáztatni, hogy ez a dicsőség másra szálljon.

A könyv szerint Johnson ugyanakkor teljesen biztos volt abban, hogy a népszavazáson a Brexit-tábor veszíteni fog. Cameron felfedi: folyamatosan azt tanácsolta Johnsonnak, hogy ne vegyen olyan irányt, amelyről ő is alapvetően úgy gondolja, hogy árt az országnak, Johnson viszont azzal érvelt, hogy talán soha nem lesz még egy esélye, ezért ezt az esélyt kell megragadnia.  Amikor Cameron azzal próbált érvelni, hogy ennek az esélynek a megragadása az ország kilépését jelenti az EU-ból, Johnson azzal válaszolt, hogy mindig lesz lehetőség az újratárgyalásra az Európai Unióval, és utána ki lehet írni egy újabb népszavazást - áll a volt kormányfő könyvében.

Johnson ma már mereven elzárkózik az újabb EU-referendum kiírásától, és rendszeresen hangoztatja, hogy az Egyesült Királyságnak ki kell lépnie az EU-ból a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján, akár lesz addig új Brexit-megállapodás, akár nem. Az elmúlt napokban többször határozottan leszögezte azt is, hogy a megállapodás nélküli Brexitet tiltó, hétfőn hatályba lépett törvény ellenére semmilyen körülmények között nem hajlandó kezdeményezni az Európai Uniónál a kilépés elhalasztását.

Cameron könyvében azt írja: arra a következtetésre jutott, hogy Johnson saját politikai karrierjének előmozdítása végett kockáztatott meg egy olyan népszavazási kimenetelt, amelyben maga sem hitt.  Hozzáteszi: Johnsonnak az EU-tagsággal kapcsolatos aggályai valójában másodlagosak voltak a számára legfontosabb tényezőhöz képest, és ez az volt, hogy neki milyen kimenetel lenne a legkedvezőbb. Cameron hazugsággal vádolja több más toryt is, felidézve, Michael Gove, a Konzervatív Párt másik prominens Brexit-párti alakja- Johnson kampánystábjának volt vezetője, aki a népszavazás előtti napokban szembefordult Johnsonnal - azzal riogatta a választókat, hogy ha Törökországot felveszik az EU-ba, minden török az Egyesült Királyságba költözik. „Johnson, aki büszkén kürtölte világgá, hogy török felmenői is vannak, és korábban támogatta Törökország felvételét, ezek után maga is elkezdte hajtogatni a török EU-csatlakozásról szóló hamis állításokat” – áll Cameron memoárkötetében.