Felújítják a csíkszentmihályi templomot, az Orbán-kormány pedig készségesen támogatja 80 millióval a 100 milliós munkát

2020. május 4., 18:18

Szerző:

Évekig tartó engedélyeztetési eljárás után láthattak hozzá idén a csíkszentmihályi műemlék templom teljes körű külső felújításához – írja a Székelyhon.

A közel másfél millió lejes (kicsit több, mint 100 millió forintos) beruházást december végéig kell befejeznie a kivitelezőnek.

Első körben a belső felújításokat végezték el egy másik, a Szent László emlékévhez kapcsolódó pályázat segítségével. Feltárták, restaurálták és konzerválták a templomban található, 1420-as évekből származó Szent László freskót.

Középkori falképeket tártak fel a csíkszentmihályi templom felújítása során Szent László legendáját felelevenítő falkép-részleteket restaurálnak a csíkszentmihályi római katolikus vártemplomban, a feltárási munka javát elvégezték, a freskó kivehető részleteit a továbbiakban kiegészítik és -színesítik, megfelelve a szakmai elvárásoknak.

Fotó: Wikipédia

Emellett az 1750-es évekből előkerült barokk oltárfestményt is restaurálták, illetve két 1936-ban festett falfestményt is, amelyek az angyali üdvözletet és az utolsó vacsorát örökítik meg. Továbbá korszerűsítették a hangosítást, a világítást és az elektromos fűtést.

A munkákat a magyar kormány 80,1 millió forinttal támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül.