Csehországnak vissza kell fizetnie az EU-s támogatást, mert a miniszterelnök cége nyert a pályázaton

2019. június 2. 12:01 - szerző: 168 Óra/MTI

Csehországnak mintegy 451 millió koronát (5,86 milliárd forint) kellene visszafizetnie az Európai Uniónak, a pénzt korábban az Andrej Babis cseh miniszterelnök tulajdonában lévő Agrofert holding kapta - az Európai Bizottság megállapítása szerint azonban Babis politikai és vállalkozói tevékenysége összeférhetetlen és emiatt a cég nem jogosult uniós támogatásra.

A több mint hetven oldalas bizottsági jelentést több cseh sajtóorgánum teljes egészében nyilvánosságra hozta. Eszerint az Agrofertnek juttatott támogatások azért sértik az érvényes törvényeket és előírásokat, mert Andrej Babisnak továbbra is befolyása van egykori cégére, amelynek irányítását 2017 februárjában két vagyonkezelő alapnak adta át, miközben kormányfőként befolyásolni tudja és befolyásolja az uniós támogatások szétosztását.

„Andrej Babis kezében tartja a két vagyonkezelő alapot, s ezeken a vagyonkezelő alapokon keresztül kezében tartja az Agrofert csoportot is" – áll a jelentésben, amely megállapítja, hogy az Agrofer nyeresége végső soron szintén Andrej Babishoz kerül.

A cseh pénzügyminisztérium pénteken azt közölte, hogy előzetes angol nyelvű jelentésről van szó, amely még nem végleges, és még változhat. A tárca csak azután kíván reagálni, hogy megkapja a dokumentum végső cseh nyelvű változatát.

Andrej Babis azt állítja, semmiféle cseh, illetve európai törvényt nem sértett meg, a jelentés elfogult és téves, mert neki 2017 februárja óta nincs semmiféle befolyása a vagyonkezelő alapokba helyezett cégei tevékenységére. Csehországnak szerinte semmit nem kell majd visszafizetnie.

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A Transparency International cseh irodája 2018-nyarán jelezte az Európai Bizottságnak, hogy valami nincs rendben. Az európai uniós ellenőrök idén januárban jártak Prágában, és egy héten keresztül ellenőrizték az Agrofertet.

Andrej Babis 2014 óta tagja az azóta regnáló összes kormánynak, s hogy politikai szerepvállalása ne ütközzön a cseh összeférhetetlenségi törvényekbe, vagyonát 2017 elején két vagyonkezelő alapba helyezte el. Ez akkor megfelelt az EU-előírásainak is, de ezek 2018 nyarán megszigorodtak, s a Transparency International szerint Andrej Babis azóta ismét összeférhetetlenségi helyzetbe került.

Az EU könyvvizsgálói 2011-től 2018 végéig ellenőrizték az Agrofertet érintő pénzügyi iratokat. Ez idő alatt az Agrofert 451 millió korona támogatást kapott, ebből 283 millió koronát 2017 februárja után - derül ki az iHNED portálon közölt anyagból. A jelentés leír több esetet, amikor az Agrofert állítólag jogtalanul jutott uniós támogatásokhoz. Bírálja a cseh hatóságokat is, hogy nem jártak el kellő alapossággal és következetességgel az uniós támogatások szétosztásánál. Babis a jelentés szerint több olyan állami döntést személyesen is befolyásolt, amely végül pénzt hozott az Agrofertnek. Jan Hamácek belügyminiszter, a kisebbik koalíciós partner, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke szerint a jelentésnek nem lesz hatása a kormány és a koalíció működésére, de ha kiderül, hogy az Agrofert jogtalanul jutott támogatásokhoz, akkor a pénzt mindenképpen vissza kell majd fizetnie.

Az ellenzék által oly sokat emlegetett Gólyafészek-botrány hátterében az áll, hogy az ilyen nevű szabadidőközpontot építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babisvolt. A szabadidőközpont építéskor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna EU-s támogatást.

Az Agrofert Holding Csehország legnagyobb mezőgazdasági-élelmiszeripari és második legnagyobb vegyipari társasága, amely csaknem 35 ezer embert foglalkoztat, és amelynek a tulajdonában az ország teljes területének a 0,7 százalékát kitevő termőföld van, de Andrej Babis médiatulajdonosként is ismert, 2015-ben megvett két napilapot, a Mladá fronta Dnest és a Lidové Novinyt, illetve a Metro újságot és az Ocko tévétársaságot a szlovákiai lapja, a Hospodářské Noviny mellé. Ő Csehország második leggazdagabb embere, vagyonát a Bloomberg 2017-ben 4,22 milliárd dollárra becsülte.