Döntött a prágai bíróság, a miniszterelnöknek bocsánatot kell kérnie egy tüntetőtől

2019. szeptember 6., 21:27

Szerző:

Bocsánatkérésre kötelezte Andrej Babis cseh miniszterelnököt pénteken egy prágai bíróság azokért a tavalyi nyilatkozataiért, amelyekben azt állította, hogy a kormányellenes tüntetőket lefizették. A kormányfőt Jana Filipová, az egyik tüntető jelentette fel személyiségi jogainak megsértésére hivatkozva. Az ítélet még nem jogerős, Andrej Babis a bírósági döntésre reagálva közölte, hogy fellebbezni fog.

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

– Azt állítani, hogy a tüntetőket lefizették, illetve megrendelték, megalázó és sértő, ezért ezen kijelentéseimért bocsánatot kérek" - egyebek között ezt a mondatot kellene tartalmazni a bocsánatkérésnek, amelyet a kormányfőnek egy hónapon belül kell elküldenie. Andrej Babis védőügyvédje szerint a kormányfő szavai nem sértenek személyiségi jogokat és általában sem sértőek. A bíróság azonban más véleményen volt. –A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a nyilatkozatok alapján magánszemély kérheti a személyiségi jogai védelmét – mondta Simona Kacerová, a testület elnöke újságíróknak. A bíró rámutatott: Andrej Babis közszereplő, és mint ilyen, el kell fogadnia a politikai tevékenységét érő kritikákat. Az adott ügyben a vádlott nem megfelelő módon reagált az őt ért bírálatokra, és másokat sértő, igaztalan kijelentéseket tett. Jana Filipová az adott esetben nem köteles eltűrni az ilyen minősítéseket.

„A bírósági döntést megfellebbezem. Az adott ügyben csak egy véleményt fogalmaztam meg, amely nyilvános vita tárgya volt” – írta válaszul egy közleményben Andrej Babis. A miniszterelnök tavaly több ízben is azt állította: mindig mindenütt ugyanazok a személyek tüntetnek a kormánya ellen, s ezért úgy véli, hogy „valamivel” motiválva vannak". Azt is kijelentette, hogy az ellene tüntetőket valakik „lefizették”, illetve hogy „megrendelésre” mentek az utcákra.

Jana Filipová a bírósági döntés után azt mondta, a miniszterelnöknek nem csak tőle kellene bocsánatot kérnie, hanem azoktól a tízezrektől is, akik a kormányellenes tüntetéseken részt vesznek.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.