Cseh vélemény: a sajtót az autoriter Orbán nyűgözi le

A volt cseh külügyminiszter úgy véli, hogy Európa belefáradt a demokráciába, viszonylag unalmas politikusok képviselik, akik bármikor kicserélhetők egymással – írja a České noviny.

2014. október 15., 06:30

Schwarzenberg épp ezért érthetőnek nevezte, hogy az emberek nem túlzottan érdeklődnek a politika iránt, és hogy a sajtót éppen ezért az autoriter Orbán Viktor nyűgözi le, nem pedig szürke és uncsi kollégái Ausztriából vagy Romániából.

A TOP 09 párt vezetője ugyanakkor óvott attól, hogy bárki feladja a liberális demokrácia eszméjét, illetve hogy a kommunista Kínában uralkodó helyzetet dicsérje. Schwarzenberg egyúttal reméli, hogy Putyin ráébreszti Európát, milyen demokráciát is kell az öreg földrésznek megvédelmeznie.

Az eredetileg Havel egykori elnök által kezdeményezett éves prágai tanácskozáson Radičová volt szlovák kormányfő kifejtette, hogy a kontinens Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában szembekerült az oligarchikus demokrácia jelenségével.

(Forrás: Klubrádió/Szelestey Lajos)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.