Cseh Katalin örül, Donáth Anna szkeptikus

2019. július 3., 14:58

Szerző:

Két, egymástól eltérő hangvételű Facebook-posztban értékeli az elmúlt napok uniós történéseit a Momentum két EP-képviselője, Cseh Katalin és Donáth Anna.

Cseh bejegyzése szerint „Európa változik. Persze, változhatna gyorsabban is, de egy dolog biztos: az Európai Néppárt, Orbán Viktor pártcsaládja jelentősen meggyengült”. Cseh hangsúlyozza, hogy a Bizottsági elnökjelölt, Ursula von der Leyen Angela Merkel kancellár szövetségese, a melegházasság támogatója, az európai egység elkötelezett híve, a jobboldal progresszív politikusa. „Én személyesen is nagyon örülök annak, hogy a történelem során először nő vezetheti az Európai Bizottságot” – írja, hozzátéve, az uniós vezetők összetétele „komoly lehetőség nekünk, akik egy erősebb, egységesebb, a jogállamiság mellett elkötelezett Európában hiszünk”. Ugyanakkor szerinte „azt is el kell érni, hogy a jövőben még sokkal hatékonyabban, még sokkal demokratikusabban, az állampolgárok sokkal erősebb bevonásával választhassuk ki Európa vezetőit.

Donáth sokkal szkeptikusabb. Szerinte olyan alku köttetett, amellyel az Európai Parlament a saját tekintélyét ássa teljesen alá. „A többnapos alkudozás eredményeként, a tagállamok vezetői olyan személyeket jelöltek meg, akiknek sem európai víziójáról, sem fő prioritásairól semmit nem lehet tudni. Ma az állam és kormányfők azt várják el a Parlamenttől, hogy szó nélkül fogadja ezt el és szelíden válassza meg új elnökét abban a keretben, amelyet a Tanács megszabott neki. A Momentumot nem azért küldték a választók az Európai Parlamentbe, hogy szótlanul asszisztáljunk egy zárt ajtók mögötti döntéshozatali rendszer fenntartásához. Ez ugyanis a polgároktól a lehető legtávolabb helyezi a döntést az unió vezetőiről, míg az euroszkeptikusok egyre hangosabban kritizálják az EU demokratikus deficitjét” – írja.