„Csaknem biztos", hogy rendkívüli állapotot hirdet – közölte Trump, aztán persze nem

2019. január 11. 06:54 - szerző: 168 Óra/MTI

Donald Trump amerikai elnök az texasi-mexikói határ egyik kisvárosában, McAllenben tett csütörtöki látogatásán nem hirdetett ki rendkívüli állapotot, de egy rövid sajtótájékoztatón közölte, hogy a határfalat mindenképpen fel kell építeni. 

„Ha nincs akadály (a határon), bármiféle akadály, akkor ezt a problémát nem fogjuk megoldani" – fogalmazott az elnök, utalva arra, hogy az illegális bevándorlásnak szerinte csakis határfallal lehet gátat vetni. 

A sajtótájékoztatón heroinos zacskókat, elkobzott fegyvereket és készpénzzel tömött csomagokat állítottak ki, azt sugallva, hogy az illegális migrációval kábítószerek és fegyverek jutnak be az Egyesült Államokba.  Trump olyan könnyező amerikaiak körében beszélt, akiknek hozzátartozóit illegális migránsok gyilkolták meg.

Az elnök társaságában lévő Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter hangsúlyozta: valóban válságos a helyzet a határok mentén, ennek ellenkezőjét, illetve azt állítani, hogy ezt csak a kormányzat látja így, sértés az ország és mindazok számára, akiknek szerettei életét illegális migránsok vették el.

Az amerikai elnök kitért arra a választási ígéretére is, hogy a határfalat Mexikó fogja majd kifizetni. „Nem azt mondtam, hogy Mexikó csekket ír majd tíz- vagy húszmilliárd dollárról, csekket senki sem fog írni" – mondta. Amennyiben a kongresszus megszavazza a Kanadával és Mexikóval kötött – az 1994-es Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) felváltó – új kereskedelmi megállapodást, akkor ezzel Mexikó „kifizeti a fal árát, még sokkal többet is annál" – jelentette ki.

Mielőtt Texasba indult, a Fehér Házban újságíróknak az elnök azt mondta: „csaknem biztos", hogy kihirdeti a rendkívüli állapotot. „Abszolút jogom van arra, hogy rendkívüli állapotot hirdessek" – mondta, hozzátéve, hogy más amerikai elnökök is éltek ezzel a lehetőséggel.  

A rendkívüli állapot kihirdetésével Trump a kongresszust megkerülve, jóváhagyásuk nélkül finanszírozná meg az amerikai-mexikói határra tervezett fal, vagy acélkerítés megépítését. 

A kongresszus ugyanis nem járult hozzá a fal építéséhez, pontosabban nem szavazta meg a költségvetést, amiben a fal építésének költsége szerepelt. Mivel Trump ragaszkodik ehhez, a kongresszus pedig nem enged, az országnak nincs költségvetése, ezért a kormányhivatalok december 22. óta finanszírozás nélkül maradtak. Ebbe a körbe meglehetősen sok minden tartozik a nemzeti parkoktól, a szövetségi börtönökön át a repülésbiztonsági hatóságig, 

Az amerikai kormányzati intézmények negyede maradt pénz nélkül, több mint 800 ezer ember nem kapja meg a fizetését, hivatalok, szolgáltatások álltak le. Sok embert kényszerszabadságra küldtek, vannak viszont,  viszont fizetés nélkül is el kell végezniük a munkájukat.