Csak gyűlik Romániában a vakcina, nem tudják elhasználni

Romániában meglehetősen alacsony az oltakozási kedv és már így is jelentős vakcinakészleteket halmozott fel, amik félő, hogy lefognak járni.

2021. június 16., 08:49

Szerző:

Bukarest kérésére az Európai Bizottság felfüggesztette csaknem 4,5 millió koronavírus elleni vakcina leszállítását, mivel Románia nem tudja az eredetileg tervezett ütemben felhasználni az oltóanyagot és már jelentős készleteket halmozott fel.

Andrei Baciu egészségügyi államtitkár az oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV) keddi sajtóértekezletén elmondta: júniusban 7,1 millió adag vakcina kellett volna érkezzen, ebből Románia csak 2,6 milliót kért. Hozzátette: az Európai Bizottság már a kampány elején számított rá, hogy bizonyos idő után többlet alakulhat ki az oltóanyagból, ezért a szerződések azt is lehetővé teszik, hogy a tagországok adományként továbbadják vagy értékesítsék a felesleges vakcinákat.

Romániában ennek még nincs meg a jogi feltétele, és félő, hogy közben lejár a felhalmozott vakcinakészletek szavatossága. Az országba érkezett 15 millió dózis kevesebb mint 60 százalékát használták eddig fel. Az ország egy hónappal korábbi közlései szerint mintegy 120 ezer embert tudnak beoltani naponta. A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4,5 millió kapott legalább egy adag oltást, 4,2 millió embernek pedig teljes a beoltottsága.

Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltáskampány koordinátora elmondta, az alacsony érdeklődés miatt 11 oltóközpontot be kellett zárni, 127-ben pedig csökkentették a nyitvatartási időt.

 

(Kiemelt kép: EPA/ROBERT GHEMENT)