Küszöbön az olcsóbb és gyorsabb Covid-tesztek világméretű terjesztése

Egy globális kezdeményezésnek köszönhetően két cég is elkezdhet hamarosan terjeszteni olcsó antigén teszteket világszerte, amelyekkel milliók engedhetik majd meg maguknak, hogy teszteljék magukat - írja a Guardian nyomán a 444.hu.

2020. szeptember 28., 21:09

Szerző:

Az Access to Covid tools nevű kezdeményezést az Európai Bizottság, a WHO, a Gates Foundation és a francia kormány indította még márciusban olyan tesztek kifejlesztésére, amelyek megbízhatóak, de olcsóbbak és gyorsabban mutatnak eredményt, mint a leginkább megbízhatónak tartott, de drága PCR teszt.

A kezdeményezésen keresztül két cég is előállt ilyen tesztekkel. A koreai SD BioSensor vállalat tesztjét már engedélyezte is a WHO, az amerikai Abbott tesztje pedig várhatóan megkapja a szükséges engedélyeket.

Mindkét teszt 15-30 perc alatt ad eredményt és nagyjából 5 dollárba, vagyis mai árfolyamon kicsit több, mint 1500 forintba kerül - írja a lap a terhességi tesztre hasonlító eszközökről. A  két cég azt is vállalta, hogy 120 millió tesztet szegényebb országokban tesz majd elérhetővé.