Offenzíva indult Afganisztánban, családok százai menekülnek a harcok elől

2020. október 12., 15:53

Szerző:

Családok százai menekülnek a dél-afganisztáni Hilmend tartományban a kormányerők és a radikális iszlamista tálibok között kibontakozott harcok elől - közölték tartományi politikusok hétfőn.

A szélsőségesek az utóbbi napokban nagyszabású offenzívát indítottak a tartományi székhely, Laskargáh ellen. Különösen súlyos harcok zajlottak a Hilmend-folyó nyugati partján, a székváros térségében. Értesülések szerint mindkét oldalon vannak áldozatok.

Szedik Szeddiki kormányszóvivő a tálibokat vádolta azzal, hogy a tartományban megrongálták az utakat, és akadályozzák az áramellátást.

"Ismételten felszólítjuk a tálibokat, hogy állítsák le a harcokat, és térjenek vissza a Dohában folytatott tárgyalásokhoz" - jelentette ki Szeddiki Kabulban nyilatkozva. Asraf Gáni afgán elnök katonai erősítést ígért a forrongó tartományba, ahol vasárnapra virradóra is súlyos összecsapások folytak.

Az afgán biztonsági erőket az amerikai légierő is támogatta - közölte Sonny Leggett ezredes, az afganisztáni amerikai kontingens szóvivője a Twitteren.

Több tucat szélsőséges vesztette életét a bombázásokban - ismertette a kabuli belügyminisztérium vasárnap.

 

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.