Állampolgárságot kap a Charlie Hebdo elleni merénylet gyanúsítottját feltartóztató algériai férfi

2020. szeptember 28. 21:54 - szerző: 168 Óra/MTI

Francia politikusok állampolgársággal jutalmaznák azt az algériai bevándorlót, aki megpróbálta feltartóztatni a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt szerkesztősége előtt három nappal ezelőtt elkövetett támadás feltételezett elkövetőjét, akit a rendőrség először gyanúsítottként vett őrizetbe.

A 33 éves Youssef a Le Monde című napilapnak adott interjúban mondta el részletesen, hogy miután egy férfi hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében, a rendőrség a merénylet egyik gyanúsítottjaként őt is őrizetbe vette, mert a metró térfigyelő kameráin úgy látták, hogy beszélgetett a feltételezett elkövetővel. Azt feltételezték róla, hogy tettestárs, pedig ő csak fel akarta tartóztatni az elkövetőt.

Az algériai férfit kihallgatása után péntek éjjel szabadon engedték.  

"Hős akartam lenni, és a rács mögött találtam magam" - mondta az algériai férfi, akinek honosítása érdekében több szervezet és politikus is szót emelt. Youssef jelenleg tízéves tartózkodási engedéllyel legálisan tartózkodik Franciaországban.

A férfi péntek délután először a támadás egyik sebesültjének, egy 28 éves nőnek a kiáltásaira lett figyelmes, majd a második sebesült, egy 33 férfi kiáltásait is hallotta.

"Ekkor láttam meg a gyanús férfit, aki a Richard-Lenoir metrómegálló felé futott, rögtön utána eredtem" - mondta a férfi a lapnak. Látta, ahogy a támadó bement a metróba, ahol eldobta a hentesbárdot, amellyel az áldozataira támadt.

"A peronon utolértem és megkérdeztem tőle, hogy mit csinált. Egy papírvágó kést rántott elő. Mondott valamit, de nem értettem belőle semmit. Azt hiszem, nem franciául beszélt. Meglepően nyugodt volt" - tette hozzá. Az algériai férfi ezután feljött a metróból, és a jelentkezett a rendőrségen tanúskodni, de ott elmondása szerint megbilincselték, fejére csuklyát húztak.

"Hallottam, amit azt suttogták, hogy elkaptuk. Azt mondtam nekik, hogy egyáltalán nem kaptatok el, én jöttem tanúskodni" - mondta. Magyarázkodása ellenére a férfit őrizetbe vették és átszállították kihallgatásra a bűnügyi rendőrségre.

Ügyvéde, Lucie Simon szerint Youssef nem értette mi történik vele, és nagyon megijedt, amikor az ügyészség terrorcselekménnyé nyilvánította a támadást. Azért is csalódott volt, mert a francia televíziók eleinte arról beszéltek, hogy egy 33 éves algériai hajthatta végre a támadást, miközben ő feltartóztatni akarta a támadót.

Ez utóbbinak a személyazonossága még mindig nem teljesen tisztázott.

A feltételezett pénteki elkövetőt a támadás helyszínétől mintegy ötszáz méterre fogták el, csupa vérfolt volt a ruhája. A rendőrség először azt közölte, hogy a 18 éves, pakisztáni születésű férfi három évvel ezelőtt érkezett Franciaországba felnőtt kíséret nélkül. A belügyminisztérium szerint az illető nem állt a rendvédelmi szervek megfigyelése alatt. Egy hónapja előállították tiltott fegyverviselés miatt, de figyelmeztetés után elengedték.