A hippikor brutális vége – Charles Manson szelleme holtában is hat

Fél évszázada annak, hogy egy Los Angeles-i villában brutálisan meggyilkolták Sharon Tate színésznőt, a rendező Roman Polanski feleségét és négy társát. A mészárlás megrázta az amerikai társadalmat, de a felbujtó Charles Mansonnak, a gyilkos szektavezérnek még ma is vannak követői.

2019. augusztus 9., 13:55

Szerző:

Ötven éve, hogy a sokat tapasztalt Los Angeles-i rendőröket is megrázta a látvány: egy állapotos asszony, az ismert színésznő, Sharon Tate teteme feküdt a padlón, nyakán kötéllel, hasában késsel. Mellette és a ház kertjében négy fiatal társa hevert lemészárolva. A fehér ajtón vérrel festett felirat állt: Pig, vagyis disznó.

Hónapokig eredménytelenül nyomoztak a tettesek után, végül csak az egyikük ostobasága vezette nyomra a rendőrséget. Susan Atkins ugyanis egy másik gyilkosságért került börtönbe, és a cellában elhencegett társainak azzal, miként öltek Beverly Hills egyik luxusvillájában. A ház Terry Melcher popzenei produceré volt. Charles Manson, akinek parancsára a brutális gyilkosságokat elkövették, drogfüggő bűnöző, emellett gitáros és dalszerző volt. Azzal próbálkozott Melchernél, hogy rögzítse és kiadja a számait, de a producer elutasította. Bosszút esküdött, és az sem állította meg, hogy kiderült: a producer nem is él a házában, mert bérbe adta. „Mindegy, öljetek meg mindenkit, akit ott találtok” – utasított a karizmatikus Manson négy fiatal lányt és egy fiút. Ők pedig gondolkodás nélkül engedelmeskedtek. Másnap azután minden ok nélkül agyonlőttek egy házaspárt is a szomszédban.

Roman Polanski és Sharon Tate
Fotó: Libertad Digital/Cordon Press

Az Egyesült Államokban nemcsak a hollywoodi filmekben vannak rettenetes gyilkosságok, de az ügy, benne a tettesek személye, rendkívüli volt. Mansont 16 éves korában szülte egy később prostituálttá vált lány, apját soha nem is ismerte. Mivel az alkoholista anya rablásért időnként rács mögé került, fiát a körülmények korán bűnözővé tették. Már 12 évesen javítóintézetbe vitték. Az intézetekből rendre megszökött, majd betört, autókat lopott, fegyveres rablásokon kapták. Az 1969-es gyilkosságok idején 35 éves volt – és addigi életének a felét börtönben töltötte. Ott tanult meg gitározni is. A félanalfabéta fiú tehetséges volt, dalait később játszották is. Ez persze nem vonatkoztatható el attól, hogy ezek már annak, vagyis a gyilkos Mansonnak a dalai voltak. Az, hogy a szakmában nem érvényesült, csak felerősíthette a feltehetően tudathasadásos vagy más súlyos elváltozással terhelt férfi indulatait.

Manson a hatvanes évek hippikorszakában élt. A jóképű, hosszú hajú, életét a folyamatosan cserélődő lányokkal élő gitáros sokak számára vonzó egyéniség volt: szinte sátáni kisugárzásával, a drogokkal és az alkohollal, továbbá a szabad szexszel befolyása alá tudta vonni a tisztes polgári környezetből hozzácsapódó lányokat és fiúkat, s ők, immáron a „Manson család” tagjaiként, vakon követték szuggesztív főnökük utasításait. A „hippi” ugyanakkor elszánt fajüldöző volt. „A feketék uralma fenyeget” – hirdette, és ez ellen kell harcba menni, akár gyilkolni is, ha kell. Riasztó eszmerendszerében keveredett a hippik régi rend elleni fellépése a szcientológiával, olvasott Hitlertől is, miközben rajongott a Beatlesekért.

Az áldozatai fehérek voltak. Amikor 1969. augusztus 9-én Manson a Melcher-villába küldte csapatát – ő távol maradt –, Sharon Tate, a filmrendező Roman Polanski 26 éves, néhány héttel a szülés előtt álló felesége és néhány barátja tartózkodott az épületben, valamennyien gazdag kaliforniai családokból származó fiatalok. A vérfürdő híre is elsősorban az elitet rémisztette meg. Sokan rettegtek attól, hogy a gyilkos „szekta” további merényletekre készül. Mindenki sietett fegyvert venni, biztonsági berendezéseket felszerelni, őröket vagy legalább vad kutyákat beszerezni, sokan pedig szállodába költöztek. Amint szociológusok később megállapították: Mansonék tette egyfajta sötét, drámai végpontja lett a békét, szerelmet hirdető hippikorszaknak.

Roman Polanski Londonban forgatott, amikor feleségét meggyilkolták. A bulvársajtó ezúttal is kíméletlen volt. Arról írtak, hogy tán ő rendelte meg a nő halálát, hiszen a lemészárolt társaságban ott volt Sharon Tate korábbi szeretője is. Voltak olyan hangok is, hogy mindezt „maguknak köszönhetik”, mert ők is csak drogozó, kicsapongó „sátánisták” voltak. Felidézték, hogy Polanski korábbi filmjében, a Rosemary gyermekében is terhes nőt gyilkolnak meg, míg Tate a legsikeresebb szerepében egy drogtúladagolásába belepusztuló szépasszonyt alakított. Polanski évekkel később bíróság elé került Amerikában, mert egy 13 éves lányt leitatott és megerőszakolt. Azóta nem teszi be a lábát az országba, mert letartóztatnák.

Mansonék pere óriási érdeklődés mellett zajlott. A vád fő tanúja az egyik Manson-lány, Linda Kasabian volt. Ő csak az autót vezette a gyilkosságoknál, vallomásáért büntetlenséget kapott. Manson és társai hűek maradtak önmagukhoz. Cinikus megvetéssel kezelték a bírót, az ügyészt, miközben követőik a bíróság előtt tüntettek értük. Köztük volt Lynette Fromme, aki hat évvel később megpróbálta lelőni Gerald Ford elnököt. A fejüket kopaszra borotváló nők azt vallották, hogy kábítószer hatása alatt gyilkoltak, de tagadták, hogy Manson utasítására követték volna el tettüket. „Szörnyeteg, ő irányította az általa agyatlan robotoknak minősített nőket” – mondta perbeszédében az államügyész. Az 1971 decemberéig tartó perben valamennyi vádlottat egy vagy több gyilkosságért ítélték halálra, Mansont két másik, az augusztusi mészárlásoktól független ügyben is. És habár siralomházba kerültek, de 1972-ben Kaliforniában eltörölték a halálbüntetést, így ítéletük életfogytiglanra változott.

Charles Manson
Fotó: Los Angeles Times/John Malmin

Manson több börtönt is megjárt, és mit sem változott az évek során. Homlokára horogkeresztet vágott, és az is sokatmondó, hogy a rabtársai is utálták. Volt, hogy súlyos égési sebekkel került kórházba, mert egy fegyenctársa vegyszerrel leöntötte, majd felgyújtotta. Tizenkét alkalommal élt a törvény nyújtotta lehetőséggel, és kért kegyelmet, de a bíró, tekintettel változatlan magatartására, úgy döntött, meg kell tőle óvni a társadalmat. Egyszer elvenni készült egy levelező rajongóját, de aztán visszalépett, mert kiderült: a nő célja csak az volt, hogy majd pénzért mutogathassa a tetemét. Később a fegyenc adhatott interjúkat is. Ezekben folyamatosan tagadta, hogy ő rendelte volna el az augusztus 9-i gyilkosságokat. Arra a kérdésre, hogy érez-e valamiféle bűnbánatot, határozott nemmel válaszolt. Ősszel lesz két éve, hogy 48 év börtön után gyomorrák végzett vele. 83 éves volt.

Charles Manson neve mind a mai napig szerepel az amerikai popzene krónikáiban. „Családjával” egykor Dennis Wilsonnak, a híres Beach Boys egyik alapítójának házában laktak, és az együttes utóbb játszotta is Manson egyik számát. Ennek címe: Sose tanulj meg nem szeretni… Játszott Manson-számokat a Guns N’ Roses is, akárcsak európai együttesek, dalaiból több CD is forgalomba került. Az első ilyen album címe: Szerelem és terror. Filmek, könyvek sorával sokan kerestek hírt és pénzt is Manson rémtörténetével. Az idén például Quentin Tarantinónak a Volt egyszer egy Hollywood című, 1969-ben játszódó és Mansont is felvonultató filmjét mutatták be Cannes-ban.

A gyilkos szektavezérnek ma is vannak hívei. Leginkább az alt-right szélsőjobbos fanatikusai között, akik ugyanolyan fajüldöző eszméket vallanak, mint példaképük. Sokan gyanakodva figyelik őket, attól tartva, hogy Manson szelleme még holtában is pusztíthat.