Amerikai katonai vezetők rendkívüli nyilatkozatban ítélték el a capitoliumi erőszakot

2021. január 13., 05:32

Szerző:

Rendkívülinek mondható nyilatkozatban ítélték el magas rangú amerikai katonai vezetők kedden azt, hogy Donald Trump amerikai elnök hívei a múlt héten garázdálkodtak a washingtoni kongresszus épületében.

"Olyan cselekmények tanúi lehettünk a Capitolium épületében, amelyek összeegyeztethetetlenek a jogállamisággal. A szólás- és gyülekezési szabadság nem ad jogot bárkinek az erőszakra, uszításra és lázadásra" - áll az amerikai vezérkari főnököknek a hadsereg állományához intézett körüzenetében.

A nyilatkozat egyben megerősítette Joe Biden megválasztott elnök győzelmét és hangsúlyozta: a hadsereg elkötelezett "a polgári vezetés törvényes utasításai" teljesítése mellett. A dokumentum ugyanakkor nem említi Donald Trumpot, akinek több száz híve január 6-án este megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint eddig 160 esetben indított vizsgálatot a történtek kapcsán. Michael Sherwin, Washington D. C. szövetségi főügyésze szerint 70 vádemelés történt, de hozzátette: arra számít, hogy ez a szám több százra fog emelkedni.

(MTI)