Büntetlenül lehet énekelni a magyar himnuszt Szlovákiában, miután módosították az azt betiltó salátatörvényt

2019. május 15., 16:16

Szerző:

A szlovák-magyar Híd-Most párt javaslatát támogatva módosította a szlovák törvényhozás azt a törvényt, amelybe korábban szlovák nacionalista politikus csempészték be más nemzeti himnusz éneklésének tilalmát.

Az Új Szó tudósítása szerint a törvény az állami ünnepségeken a szlovák himnusz lejátszására és éneklésére vonatkozik, valamint egyéb napokon a külföldi delegációk érkezésekor a másik ország himnuszának lejátszására és éneklésére.

Andrej Kiska elnök korábban vétóval akadályozta meg a törvénymódosítás alkalmazását, így nem róhattak ki senkire sem büntetést. A szlovák SNS egy módosító javaslatának megszavazásával megtört a törvény feletti vétó május 10-én, ezért nyújtotta be most elfogadott módosítást a Híd-Most. A törvényt a bírságokra vonatkozó szakasz módosításával együtt fogadták el a szlovák törvényhozásban.

A felújított dunaszerdahelyi Mol Aréna A felújított dunaszerdahelyi Mol Aréna
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A törvény a szlovák közbeszédben a magyar himnusz éneklésének betiltásaként értelmezték, melyet rendszeresen énekelnek magyar szurkolók a Dunaszerdahely (DAC) labdarúgó bajnoki mérkőzésein. A tiltó törvényt – állítólag tévedésből – a Híd-Most párt több tagja is megszavazta korábban.