Bűntársaira vallott a Népszabadságot bezáró Pecina, így megúszta felfüggesztettel

2017. augusztus 21. 12:16

 A magyar megyei lappiacot Mészáros Lőrincnek átjátszó, de előtte még a Népszabadságot megszüntető Heinrich Pecinát bűnösnek mondta ki az osztrák bíróság múlt héten. Hűtlen kezelés és csalás miatt 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a vállalkozót, aki ezen felül 288 ezer eurós büntetést is fizethet.

Vádlottak a bíróság előtt. A jobbszélen Heinrich Pecina
Fotó: Kleine Zeitung

Az osztrák Hypo Bank botrányait feltáró perben múlt csütörtökön négy bankárt ítéltek el Klagenfurtban. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Heinrich Pecina, valamint Josef Kircher, Tilo Berlin és Wolfgang Kulterer hűtlen kezelést követtek el, és utóbbi kivételével csalásban is bűnösnek mondták ki őket. Pecina azért úszta meg felfüggesztett börtönbüntetéssel, mert bűnsegédnek minősítette őt a bíróság, és figyelembe vette, hogy bevallotta tettét.

Az ügy középpontjában egy szakvélemény áll, amelynek a kifizetését a Hypo Bank úgy titkolta el, hogy milliós tételben hamis számlákat állítottak ki a Pecina tulajdonában Vienna Capital Partners (VCP) nevére. Ez a cég volt egyébként a Mediaworks tulajdonosa, amely bezárta Népszabadságot, mielőtt a legnagyobb magyar lapkiadó céget továbbadta Mészáros Lőrincnek.

Pecinát egyébként a bíróság minősítette át bűnsegéddé a vádhatóság indítványával szemben, a bíró ugyanis értékelte a beismerő vallomást, amely lehetővé tette az egész ügylet megértését. Szintén elismerően szólt arról, hogy a VCP hárommillió eurót fizetett a kár enyhítéséért, ami ritka gesztus cégek részéről, mert ezzel Pecina vállalkozása is veszteséget könyvelt el.

Pecina elfogadta az ítéletet, így ha az ügyészség nem kér súlyosbítást, az ő esetében a 22 hónap felfüggesztetett jogerőre emelkedhet.